3 op Afrika gerichte aandelen die in 2014 zijn achtergebleven

© reuters

De dramatische uitbraak van het ebolavirus zorgde ervoor dat beleggingen met een grote blootstelling aan het Afrikaanse continent in 2014 zwak presteerden. We bespreken drie dergelijke, achtergebleven aandelen.

De jongste jaren raakten steeds meer beleggers overtuigd van het enorme groeipotentieel van Afrika. Die groei moet er komen door de combinatie van een sterke bevolkingsgroei, de toenemende verstedelijking en een nog grotere verwachte groei van de middenklasse.

Het negatievere beleggerssentiment in 2014 door de ebola crisis is tijdelijk. Het zorgde er wel voor dat de koersprestaties dit jaar van Bolloré, CFAO en Texaf ontgoochelden. Al waren er ook een aantal bedrijfsspecifieke redenen. We raden gezien de beperkte liquiditeit in CFAO en Texaf aan met limietorders te werken.

1. Bolloré

Deze Franse holding haalt 80 procent van de bedrijfskasstroom uit een indrukwekkend Afrikaans logistiek netwerk, met onder meer dertien havenconsessies. Het aandeel viel ruim 25 procent terug tijdens het hoogtepunt van de ebola-paniek. Net op het moment dat de koers begon te herstellen bracht Bolloré een door de markt lauw onthaald bod uit voor het verwerven van een meerderheidsbelang in de Franse mediagroep Havas. Sindsdien stokte het koersherstel.

2. CFAO

Deze groep is aanwezig in 34 Afrikaanse landen. Eind 2012 betaalde het Japanse conglomeraat Toyota Tsusho Corporation (TTC) 37,5 Euro per aandeel (huidige koers 29,5 Euro) om 97,59 procent van CFAO te verwerven. Sindsdien staat de omzet uit de verkoop van auto’s, de grootste activiteit, onder druk omdat sommige autoconstructeurs door de instap van TTC niet langer met CFAO willen samenwerken. CFAO werkt aan een herstelplan, en bovendien blijft de overige omzet, uit de verdeling van geneesmiddelen en consumentengoederen, sterk toenemen. Het komende decennium bouwt CFAO, samen met Carrefour, tientallen supermarkten.

3. Texaf

Met deze kleine Belgische speler mik je op de hoge nood aan infrastructuur en vooral vastgoed in Congo. Het aandeel was de voorbije 10 jaar één van de best presterende aandelen op de Brusselse beurs, maar ontgoochelde in 2014, onder meer door een mislukte verkoop (voor 6 Euro per aandeel) van een erkende schuldvordering op de Congolose staat. Cruciaal echter is dat de kernactiviteit, het ontwikkelen van vastgoed in Kinshasa, de volgende jaren een groeiversnelling zal krijgen door de instap van een Chinese groep (met bijhorende inbreng van significante gronden) in het kapitaal van Texaf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content