Ablynx beschikt over een unieke technologie gebaseerd op nanobodies, een kleinere en flexibelere vorm van antilichaampjes afkomstig uit lama's. Zes van de meer dan dertig onderzoeksprogramma's van Ablynx zitten in hun klinische ontwikkelingsfase. Voor enkele daarvan worden de komende twee jaar belangrijk nieuws verwacht. De beurskoers van Ablynx zal zeer gevoelig blijken voor dit nieuws.

1) Caplacizumab, zomer 2015

Het verst gevorderde programma is gericht op het behandelen van TTP, een zeldzame, levensbedreigende bloedziekte. Ablynx bezit nog alle rechten en bekijkt momenteel de mogelijkheid om op basis van de sterke fase II-resultaten een versnelde goedkeuringsaanvraag in te dienen. Hierdoor zou het product, met een verwachte piekomzet van 300 tot 400 miljoen euro, tegen eind 2017 _ twee jaar vroeger dan verwacht _ op de markt kunnen komen. Een beslissing hierover wordt genomen tegen volgende zomer.

2) ALX-0171, derde kwartaal 2015

Ook dit programma is nog in eigen handen en richt zich op de behandeling van een RSV-infectie. Jaarlijks zorgt die naar schatting voor 300.000 hospitalisaties van jonge kinderen. Er bestaat momenteel geen geneesmiddel tegen. Ablynx startte net een fase II-studie op, waarvan de resultaten bekend worden in het derde kwartaal van volgend jaar. Het product kan mogelijk meer dan 1 miljard dollar piekomzet halen.

3) ALX-0061, tweede jaarhelft 2016

Voor dit programma tegen reuma en lupus sloot Ablynx vorig jaar een licentieovereenkomst met het Amerikaanse AbbVie. In het eerste kwartaal van 2015 wordt een fase II-reumastudie gestart met 600 patiënten. Bij positieve resultaten _ die gerapporteerd worden in de tweede jaarhelft van 2016 _ zal AbbVie het product inlicentiëren en ontvangt Ablynx een aanzienlijke mijlpaalbetaling. (GT)

Ablynx beschikt over een unieke technologie gebaseerd op nanobodies, een kleinere en flexibelere vorm van antilichaampjes afkomstig uit lama's. Zes van de meer dan dertig onderzoeksprogramma's van Ablynx zitten in hun klinische ontwikkelingsfase. Voor enkele daarvan worden de komende twee jaar belangrijk nieuws verwacht. De beurskoers van Ablynx zal zeer gevoelig blijken voor dit nieuws.Het verst gevorderde programma is gericht op het behandelen van TTP, een zeldzame, levensbedreigende bloedziekte. Ablynx bezit nog alle rechten en bekijkt momenteel de mogelijkheid om op basis van de sterke fase II-resultaten een versnelde goedkeuringsaanvraag in te dienen. Hierdoor zou het product, met een verwachte piekomzet van 300 tot 400 miljoen euro, tegen eind 2017 _ twee jaar vroeger dan verwacht _ op de markt kunnen komen. Een beslissing hierover wordt genomen tegen volgende zomer.Ook dit programma is nog in eigen handen en richt zich op de behandeling van een RSV-infectie. Jaarlijks zorgt die naar schatting voor 300.000 hospitalisaties van jonge kinderen. Er bestaat momenteel geen geneesmiddel tegen. Ablynx startte net een fase II-studie op, waarvan de resultaten bekend worden in het derde kwartaal van volgend jaar. Het product kan mogelijk meer dan 1 miljard dollar piekomzet halen.Voor dit programma tegen reuma en lupus sloot Ablynx vorig jaar een licentieovereenkomst met het Amerikaanse AbbVie. In het eerste kwartaal van 2015 wordt een fase II-reumastudie gestart met 600 patiënten. Bij positieve resultaten _ die gerapporteerd worden in de tweede jaarhelft van 2016 _ zal AbbVie het product inlicentiëren en ontvangt Ablynx een aanzienlijke mijlpaalbetaling. (GT)