Biotechnologiebedrijven zijn heel volatiel, zorg dus voor voldoende risicospreiding. Wat volgt is een overzicht van het nieuws dat voor Ablynx, MDxHealth en Galapagos op de agenda staat. Het nieuws kan in positieve of in negatieve zin verrassen.

1)Ablynx

Midden 2015 start een fase III-studie met Caplacizumab, een middel voor het behandelen van de ernstige bloedziekte TTP. Rond die tijd wordt beslist over het al dan niet indienen van een versnelde goedkeuringsaanvraag op basis van de sterke fase II-resultaten. Hierdoor zou het middel twee jaar vroeger dan verwacht (eind 2017) op de markt kunnen komen.

In het derde kwartaal komen er resultaten van de fase II-studie met ALX-0171, ter behandeling van RSV, een infectie die jaarlijks zorgt voor driehonderdduizend hospitalisaties van jonge kinderen en waarvoor geen geneesmiddel bestaat.

2)MDxHealth

De ConfirmMDx-test voor prostaatkanker - een diagnostische test die nagaat of een bepaalde kanker al dan niet aanwezig is - verkreeg in november een terugbetalingsprijs van MediCare, de publieke ziekteverzekering in de Verenigde Staten. Dit kan de verkoop in 2015 flink doen toenemen.

Daarnaast startte Exact Sciences recent de verkoop van Cologuard, een test met technologie van MDxHealth die op basis van stoelgang darmkanker opspoort. De markt verwacht op termijn een piekverkoop tot 2 miljard USD, waarop MDxHealth een royalty van 4% tot 6% ontvangt.

3)Galapagos

In maart presenteert Galapagos de eerste resultaten van een fase IIb-reumastudie met GLPG0634. In het tweede kwartaal volgt een tweede gedeelte en in het derde kwartaal de finale resultaten. Op basis hiervan zal partner AbbVie beslissen over het al dan niet inlicentiëren van GLPG0634 met een bijhorende mijlpaalbetaling van 200 miljoen USD.

In het tweede kwartaal volgen de resultaten van een fase II-lupusstudie met GLPG0634, die een mijlpaalbetaling door AbbVie van 50 miljoen USD kunnen opleveren.

Biotechnologiebedrijven zijn heel volatiel, zorg dus voor voldoende risicospreiding. Wat volgt is een overzicht van het nieuws dat voor Ablynx, MDxHealth en Galapagos op de agenda staat. Het nieuws kan in positieve of in negatieve zin verrassen.Midden 2015 start een fase III-studie met Caplacizumab, een middel voor het behandelen van de ernstige bloedziekte TTP. Rond die tijd wordt beslist over het al dan niet indienen van een versnelde goedkeuringsaanvraag op basis van de sterke fase II-resultaten. Hierdoor zou het middel twee jaar vroeger dan verwacht (eind 2017) op de markt kunnen komen. De ConfirmMDx-test voor prostaatkanker - een diagnostische test die nagaat of een bepaalde kanker al dan niet aanwezig is - verkreeg in november een terugbetalingsprijs van MediCare, de publieke ziekteverzekering in de Verenigde Staten. Dit kan de verkoop in 2015 flink doen toenemen. Daarnaast startte Exact Sciences recent de verkoop van Cologuard, een test met technologie van MDxHealth die op basis van stoelgang darmkanker opspoort. De markt verwacht op termijn een piekverkoop tot 2 miljard USD, waarop MDxHealth een royalty van 4% tot 6% ontvangt.In maart presenteert Galapagos de eerste resultaten van een fase IIb-reumastudie met GLPG0634. In het tweede kwartaal volgt een tweede gedeelte en in het derde kwartaal de finale resultaten. Op basis hiervan zal partner AbbVie beslissen over het al dan niet inlicentiëren van GLPG0634 met een bijhorende mijlpaalbetaling van 200 miljoen USD. In het tweede kwartaal volgen de resultaten van een fase II-lupusstudie met GLPG0634, die een mijlpaalbetaling door AbbVie van 50 miljoen USD kunnen opleveren.