Op dit moment ligt haar partij ver voor in de enquêtes. Maar er is volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer geen absolute meerderheid.

Een regering kan bijvoorbeeld gevormd worden met de SDP die zoals bekend pro-Europees is. Is er een dergelijke coalitie dan voelt Merkel zich sterk om ook impopulaire maatregelen (in de ogen van de Duitsers) te nemen.

Een ervan kan zijn het versoepelen van de stringente bezuinigingen. Merkel durft voor de verkiezingen zich daar niet over uit te spreken.

Toch is er bij ook de Duitsers het besef dat alleen maar bezuinigen Europa niet zal helpen. Het is duidelijk dat als de Europese economie weer gaat groeien dit voor cyclische aandelen positief is.

Beleggers kunnen wachten op de verkiezingen in Duitsland. Maar wellicht komt Europa ook op gang zonder de verkiezingsimpuls. Dat zagen we afgelopen week bijvoorbeeld bij de cijfers van Randstad.

Het bedrijf signaleert meer vraag naar werknemers sinds juni. En dat is een signaal. Natuurlijk moet het wel doorzetten. Maar het nu kopen van Europese aandelen is nu zeker niet onverantwoordelijk.

Op dit moment ligt haar partij ver voor in de enquêtes. Maar er is volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer geen absolute meerderheid. Een regering kan bijvoorbeeld gevormd worden met de SDP die zoals bekend pro-Europees is. Is er een dergelijke coalitie dan voelt Merkel zich sterk om ook impopulaire maatregelen (in de ogen van de Duitsers) te nemen. Een ervan kan zijn het versoepelen van de stringente bezuinigingen. Merkel durft voor de verkiezingen zich daar niet over uit te spreken. Toch is er bij ook de Duitsers het besef dat alleen maar bezuinigen Europa niet zal helpen. Het is duidelijk dat als de Europese economie weer gaat groeien dit voor cyclische aandelen positief is. Beleggers kunnen wachten op de verkiezingen in Duitsland. Maar wellicht komt Europa ook op gang zonder de verkiezingsimpuls. Dat zagen we afgelopen week bijvoorbeeld bij de cijfers van Randstad. Het bedrijf signaleert meer vraag naar werknemers sinds juni. En dat is een signaal. Natuurlijk moet het wel doorzetten. Maar het nu kopen van Europese aandelen is nu zeker niet onverantwoordelijk.