Maar de markt heeft begrepen dat beide partijen, hoe hard ze ook roepen , niet echt veel keuze hebben. En als het dus dit jaar niet is zal het begin volgend jaar zijn.

In Spanje blijft de eerste minister, tegen de verwachting van Gijsels in, de boot om officieel hulp te vragen af houden. Maar daar stoort de Spaanse obligatiemarkt zich niet al ter erg aan (gegeven de dalende Spaanse rente) zodat het ook geen probleem is voor de markt.

Die markt wordt ondertussen nog steeds gedreven door de massale injecties van liquiditeit door de centrale banken. Wat er recent weer door Ben Bernanke werd aangekondigd blijft toch onwaarschijnlijk.

De analisten staan er niet echt meer bij stil, maar EUR 85 miljard per maand, elke maand is toch niet niets.

Dus ook in 2013 zal de markt initieel weer meer gedreven worden door monetaire stimulus dan door de economische realiteit, die er zwak blijft bijliggen.

Dat verklaart volgens Philippe Gijsels ook het achterblijven in de rally van de meer cylicshce waarden. Als deze beginnen te stijgen zou het een vertrouwen van de markt uitdrukken op een economisch herstel.

Laat ons hopen dat dat er volgend jaar ergens aankomt, aldus Gijsels. Omdat de rente bijzonder laag blijft zou 2013 ook wel eens het jaar kunnen worden waarbij er terug meer geswitcht wordt naar aandelen.

Kortom, 2013 zal naar alle waarschijnlijkheid onder een gunstig gesternte beginnen. Hoe het daarna verder loopt hangt zoals altijd van een veelheid van factoren af...

Maar de markt heeft begrepen dat beide partijen, hoe hard ze ook roepen , niet echt veel keuze hebben. En als het dus dit jaar niet is zal het begin volgend jaar zijn. In Spanje blijft de eerste minister, tegen de verwachting van Gijsels in, de boot om officieel hulp te vragen af houden. Maar daar stoort de Spaanse obligatiemarkt zich niet al ter erg aan (gegeven de dalende Spaanse rente) zodat het ook geen probleem is voor de markt. Die markt wordt ondertussen nog steeds gedreven door de massale injecties van liquiditeit door de centrale banken. Wat er recent weer door Ben Bernanke werd aangekondigd blijft toch onwaarschijnlijk. De analisten staan er niet echt meer bij stil, maar EUR 85 miljard per maand, elke maand is toch niet niets. Dus ook in 2013 zal de markt initieel weer meer gedreven worden door monetaire stimulus dan door de economische realiteit, die er zwak blijft bijliggen. Dat verklaart volgens Philippe Gijsels ook het achterblijven in de rally van de meer cylicshce waarden. Als deze beginnen te stijgen zou het een vertrouwen van de markt uitdrukken op een economisch herstel. Laat ons hopen dat dat er volgend jaar ergens aankomt, aldus Gijsels. Omdat de rente bijzonder laag blijft zou 2013 ook wel eens het jaar kunnen worden waarbij er terug meer geswitcht wordt naar aandelen. Kortom, 2013 zal naar alle waarschijnlijkheid onder een gunstig gesternte beginnen. Hoe het daarna verder loopt hangt zoals altijd van een veelheid van factoren af...