Hoe kan men tot een verstandige oplossing komen in de huidige politiek van bevriezing in Washington? Wat dat betreft zal 2013 een erg problematisch jaar zijn.

Het tekort aanpakken zal immers niet alleen complex zijn maar zal ook een bedreiging voor de groei vormen. De vastgoedmarkt blijft een delicate sector, de voorraden moeten van de hand gedaan worden, waardoor de prijzen onder druk komen te staan.

Gelukkig wijzen vele indicatoren reeds op de start van een stabilisatie van de situatie. De bouw van appartementen toont een uitgesproken stijging, die gedragen wordt door de stijging van de huurprijzen en de toenemende aantrekkingskracht van deze markt naar investeerders toe.

Onderscheid maken tussen verschillende landen in Europa

Europa moet nog uit de crisis krabbelen maar een onderscheid tussen de landen dringt zich op. Er zal het hele jaar door een wind van recessie waaien, binnen een context van overheidsacties die de begrotingstekorten moeten terugdringen. Deze maatregelen zijn wellicht moeilijk uit te voeren, zoals het Spaanse voorbeeld illustreert.

Teleurstellingen zijn onvermijdelijk want het is een hachelijke onderneming, maar het belangrijkste is dat het doel onveranderd blijft.Tegelijkertijd varieert de moeilijkheidsgraad van land tot land en functioneert Europa overigens niet op zichzelf, haar activiteit is nauw verbonden met de evolutie van de wereldeconomie.

We zullen dus nog een tijdje slechte economische indicatoren mogen verwachten, die een invloed zullen hebben op de perceptie van investeerders.

De banken zijn duidelijk de zwakke schakel in de Europese situatie. Ook al is de ECB doeltreffend geweest, er blijven vragen rijzen rond het beheer van de overheidsschuld.

En ook de balansen blijven problematisch: de situatie van de Europese banken is geenszins vergelijkbaar met deze van hun Amerikaanse tegenhangers.

Hoe kan men tot een verstandige oplossing komen in de huidige politiek van bevriezing in Washington? Wat dat betreft zal 2013 een erg problematisch jaar zijn. Het tekort aanpakken zal immers niet alleen complex zijn maar zal ook een bedreiging voor de groei vormen. De vastgoedmarkt blijft een delicate sector, de voorraden moeten van de hand gedaan worden, waardoor de prijzen onder druk komen te staan. Gelukkig wijzen vele indicatoren reeds op de start van een stabilisatie van de situatie. De bouw van appartementen toont een uitgesproken stijging, die gedragen wordt door de stijging van de huurprijzen en de toenemende aantrekkingskracht van deze markt naar investeerders toe.Onderscheid maken tussen verschillende landen in Europa Europa moet nog uit de crisis krabbelen maar een onderscheid tussen de landen dringt zich op. Er zal het hele jaar door een wind van recessie waaien, binnen een context van overheidsacties die de begrotingstekorten moeten terugdringen. Deze maatregelen zijn wellicht moeilijk uit te voeren, zoals het Spaanse voorbeeld illustreert. Teleurstellingen zijn onvermijdelijk want het is een hachelijke onderneming, maar het belangrijkste is dat het doel onveranderd blijft.Tegelijkertijd varieert de moeilijkheidsgraad van land tot land en functioneert Europa overigens niet op zichzelf, haar activiteit is nauw verbonden met de evolutie van de wereldeconomie. We zullen dus nog een tijdje slechte economische indicatoren mogen verwachten, die een invloed zullen hebben op de perceptie van investeerders. De banken zijn duidelijk de zwakke schakel in de Europese situatie. Ook al is de ECB doeltreffend geweest, er blijven vragen rijzen rond het beheer van de overheidsschuld. En ook de balansen blijven problematisch: de situatie van de Europese banken is geenszins vergelijkbaar met deze van hun Amerikaanse tegenhangers.