Het Franse Nexans is bij Belgische beleggers misschien wat minder bekend. Daarom geeft Van Herck een korte introductie. Nexans is een Franse kabelproducent die de nutssector tot zijn belangrijkste klanten mag rekenen (zowat 40% van de omzet komt uit verkopen aan deze sector).

Daarnaast nemen industriële klanten (waaronder de oliegroepen, automobielproducenten en bouwers van transportmaterieel) zo'n 25% van de omzet voor hun rekening.

Het aandeel Nexans komt vaak in beeld als over de offshore-energieparken wordt gesproken. Want de vraag luidt: "Hoe breng je de stroom die op zee wordt opgewekt naar het vasteland voor de distributie naar de eindverbruikers?".

Nexans heeft voor dit soort complexe opdrachten gespecialiseerd materiaal ontwikkeld en houdt in zijn plannen voor 2015 rekening met een gemiddelde jaarlijkse groei van 13%.

De resultaten over 2012 hadden te lijden onder de inkrimping van de investeringsplannen bij de grote nutsbedrijven (zoals GDF Suez, RWE, E.ON,...) waardoor de operationele winst (EBITDA) van 397 miljoen euro terugviel tot 351 miljoen euro (de EBITDA-marge viel van 8,6% in 2011 terug tot 7,2% in 2012).

Dat de koers momenteel aan de beterhand is, heeft volgens Geert Van Herck veel te maken met de nakende aankondiging van

desinvesteringen van niet-strategische activiteiten. Dit moet de gestegen schuldenlast (n.a.v. van enkele grote overnames)

terugdringen.

Het Franse Nexans is bij Belgische beleggers misschien wat minder bekend. Daarom geeft Van Herck een korte introductie. Nexans is een Franse kabelproducent die de nutssector tot zijn belangrijkste klanten mag rekenen (zowat 40% van de omzet komt uit verkopen aan deze sector). Daarnaast nemen industriële klanten (waaronder de oliegroepen, automobielproducenten en bouwers van transportmaterieel) zo'n 25% van de omzet voor hun rekening. Het aandeel Nexans komt vaak in beeld als over de offshore-energieparken wordt gesproken. Want de vraag luidt: "Hoe breng je de stroom die op zee wordt opgewekt naar het vasteland voor de distributie naar de eindverbruikers?". Nexans heeft voor dit soort complexe opdrachten gespecialiseerd materiaal ontwikkeld en houdt in zijn plannen voor 2015 rekening met een gemiddelde jaarlijkse groei van 13%. De resultaten over 2012 hadden te lijden onder de inkrimping van de investeringsplannen bij de grote nutsbedrijven (zoals GDF Suez, RWE, E.ON,...) waardoor de operationele winst (EBITDA) van 397 miljoen euro terugviel tot 351 miljoen euro (de EBITDA-marge viel van 8,6% in 2011 terug tot 7,2% in 2012). Dat de koers momenteel aan de beterhand is, heeft volgens Geert Van Herck veel te maken met de nakende aankondiging van desinvesteringen van niet-strategische activiteiten. Dit moet de gestegen schuldenlast (n.a.v. van enkele grote overnames) terugdringen.