In het najaar volgde opnieuw een terugval toen bleek dat de schade al met al nog bleek mee te vallen. Ondanks de late correctie sloten de granenprijzen het jaar beduidend hoger af.

Tarwe kan terugblikken op een winst van 30,6 procent en soja deed het met een klim van 24,6 procent bijna even goed.

Maïs was volgens Royal Bank of Scotland relatief gezien een achterblijver met een winst van 'maar' 14 procent. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) stelde in haar WASDE rapport van december het verwachte aanbod van tarwe opwaarts bij terwijl tegelijk de vraagprognoses werden verlaagd.

Daardoor zal ook de tarwevoorraad hoger uitkomen dan aanvankelijk verwacht maar in verhouding tot de consumptie bevinden de tarwevoorraden zich nog op het laagste niveau sinds 2008. De tarweprijs daalde in december wel naar het laagste niveau in vijf maanden.

Voor 2013 is het uitkijken naar de evolutie van de wintertarwe in de Verenigde Staten en ook de oogsten bij andere belangrijke exporteurs als Australië.

Ook de verwachte maïsproductie werd opwaarts bijgesteld maar hetzelfde gebeurde met de vraag zodat er per saldo geen impact was op het marktevenwicht.

In het najaar volgde opnieuw een terugval toen bleek dat de schade al met al nog bleek mee te vallen. Ondanks de late correctie sloten de granenprijzen het jaar beduidend hoger af. Tarwe kan terugblikken op een winst van 30,6 procent en soja deed het met een klim van 24,6 procent bijna even goed. Maïs was volgens Royal Bank of Scotland relatief gezien een achterblijver met een winst van 'maar' 14 procent. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) stelde in haar WASDE rapport van december het verwachte aanbod van tarwe opwaarts bij terwijl tegelijk de vraagprognoses werden verlaagd.Daardoor zal ook de tarwevoorraad hoger uitkomen dan aanvankelijk verwacht maar in verhouding tot de consumptie bevinden de tarwevoorraden zich nog op het laagste niveau sinds 2008. De tarweprijs daalde in december wel naar het laagste niveau in vijf maanden. Voor 2013 is het uitkijken naar de evolutie van de wintertarwe in de Verenigde Staten en ook de oogsten bij andere belangrijke exporteurs als Australië. Ook de verwachte maïsproductie werd opwaarts bijgesteld maar hetzelfde gebeurde met de vraag zodat er per saldo geen impact was op het marktevenwicht.