Hoewel de officiële gegevens pas eind januari bekend zullen zijn, wijzen de voorlopende indicatoren op een negatieve bbp-groei van -0,3% in het vierde kwartaal 2012. Globaal genomen zal 2012 dus worden gekenmerkt door een inkrimping van de activiteit met -0,2%.

2013 wordt ook nog moeilijk, maar de groeidynamiek kan in de loop van het jaar wel verbeteren. Op Europees vlak werd er vooruitgang geboekt.

Als die wordt bevestigd, kan de eurozone langzaam maar zeker de weg naar groei terugvinden. Dat zou de Belgische economie ten goede komen via haar buitenlandse handel die nog altijd sterk op de eurozone is gericht.

Het zal daarentegen nog wel even duren voordat de binnenlandse vraag opnieuw de pijler van de economische groei wordt. De voornaamste oorzaak daarvan is de kwakkelende arbeidsmarkt.

Hoewel de officiële gegevens pas eind januari bekend zullen zijn, wijzen de voorlopende indicatoren op een negatieve bbp-groei van -0,3% in het vierde kwartaal 2012. Globaal genomen zal 2012 dus worden gekenmerkt door een inkrimping van de activiteit met -0,2%. 2013 wordt ook nog moeilijk, maar de groeidynamiek kan in de loop van het jaar wel verbeteren. Op Europees vlak werd er vooruitgang geboekt. Als die wordt bevestigd, kan de eurozone langzaam maar zeker de weg naar groei terugvinden. Dat zou de Belgische economie ten goede komen via haar buitenlandse handel die nog altijd sterk op de eurozone is gericht. Het zal daarentegen nog wel even duren voordat de binnenlandse vraag opnieuw de pijler van de economische groei wordt. De voornaamste oorzaak daarvan is de kwakkelende arbeidsmarkt.