Na een lange periode van goedkoop geld en gematigd financieel toezicht, waardoor recordwinsten konden worden geboekt, kreeg de wereld op een verschrikkelijke manier de rekening gepresenteerd.

Ondertussen zijn banken bezig om hun balansen te versterken en hun overdaad aan uitstaand kapitaal terug te draaien, terwijl verzekeraars met de brokken zitten van een sterk in waarde gedaalde beleggingsportefeuille.

Voor de langere termijn verwacht ABN Amro dat er een langdurige periode aanbreekt waarin de sector moet aansterken en het gedaalde vertrouwen zal moeten terugwinnen. Daarnaast denken wij dat het financiële toezicht op de sector zal worden aangesnoerd.
De veranderingen zullen van de weeromstuit leiden tot minder risico-appetijt van banken, minder securitisatie (het verpakken van financiële producten) en begrenzingen aan de off-balancesheetactiviteiten.

Hierdoor zal er per saldo minder krediet uitstaan in het financiële systeem. Dit betekent voor banken minder winstbronnen en een lagere winstgevendheid. Om deze reden heeft ABN Amro een onderwogen opinie op banken.

Ondanks de druk op de winstgevendheid en balansen staan verzekeraars er iets gunstiger voor. Het moge duidelijk zijn dat deze subsector een ander en robuuster bedrijfsmodel heeft.

Desondanks werden, naar de mening van ABN Amro te hard, ook de aandelen van verzekeraars zwaar afgestraft. De kwaliteit van de beleggingsportefeuille en het marktsentiment zijn cruciaal op dit moment.

Daarom zijn levensverzekeraars gevoeliger dan andere verzekeraars (met uitzondering nog van kredietverzekeraars). ABN Amro denkt dat een uitbodeming van de aandelenmarkt een enorme stimulans voor deze aandelen kan betekenen en hebben daarom een overwogen opinie op deze subsector.

Als gevolg van het afsluiten van het vierde kwartaal hebben de analisten van ABN Amro al de opinies in deze sector tegen het licht gehouden. ABN Amro verlaagt de opinie voor Lloyds TSB (GBp 128 - Verkopen) en Crédit Agricole (EUR 8,20 - Verkopen) en brengt de opinie voor KBC (EUR 24,3 - Houden) naar Houden.

De favorieten in de sector zijn de verzekeraars Zürich Financial Services (CHF 240 - Kopen) en Aviva (GBp 407 - Kopen) die naar een Koop-aanbeveling worden gebracht. Binnen de bankensector gaat de voorkeur uit naar HSBC (GBp 660 - Houden) enJP Morgan Chase (USD 31,90 - Houden) waarvan de opinies ongewijzigd blijven.

Na een lange periode van goedkoop geld en gematigd financieel toezicht, waardoor recordwinsten konden worden geboekt, kreeg de wereld op een verschrikkelijke manier de rekening gepresenteerd. Ondertussen zijn banken bezig om hun balansen te versterken en hun overdaad aan uitstaand kapitaal terug te draaien, terwijl verzekeraars met de brokken zitten van een sterk in waarde gedaalde beleggingsportefeuille. Voor de langere termijn verwacht ABN Amro dat er een langdurige periode aanbreekt waarin de sector moet aansterken en het gedaalde vertrouwen zal moeten terugwinnen. Daarnaast denken wij dat het financiële toezicht op de sector zal worden aangesnoerd. De veranderingen zullen van de weeromstuit leiden tot minder risico-appetijt van banken, minder securitisatie (het verpakken van financiële producten) en begrenzingen aan de off-balancesheetactiviteiten. Hierdoor zal er per saldo minder krediet uitstaan in het financiële systeem. Dit betekent voor banken minder winstbronnen en een lagere winstgevendheid. Om deze reden heeft ABN Amro een onderwogen opinie op banken. Ondanks de druk op de winstgevendheid en balansen staan verzekeraars er iets gunstiger voor. Het moge duidelijk zijn dat deze subsector een ander en robuuster bedrijfsmodel heeft. Desondanks werden, naar de mening van ABN Amro te hard, ook de aandelen van verzekeraars zwaar afgestraft. De kwaliteit van de beleggingsportefeuille en het marktsentiment zijn cruciaal op dit moment. Daarom zijn levensverzekeraars gevoeliger dan andere verzekeraars (met uitzondering nog van kredietverzekeraars). ABN Amro denkt dat een uitbodeming van de aandelenmarkt een enorme stimulans voor deze aandelen kan betekenen en hebben daarom een overwogen opinie op deze subsector. Als gevolg van het afsluiten van het vierde kwartaal hebben de analisten van ABN Amro al de opinies in deze sector tegen het licht gehouden. ABN Amro verlaagt de opinie voor Lloyds TSB (GBp 128 - Verkopen) en Crédit Agricole (EUR 8,20 - Verkopen) en brengt de opinie voor KBC (EUR 24,3 - Houden) naar Houden. De favorieten in de sector zijn de verzekeraars Zürich Financial Services (CHF 240 - Kopen) en Aviva (GBp 407 - Kopen) die naar een Koop-aanbeveling worden gebracht. Binnen de bankensector gaat de voorkeur uit naar HSBC (GBp 660 - Houden) enJP Morgan Chase (USD 31,90 - Houden) waarvan de opinies ongewijzigd blijven.