Op het einde van het jaar poetst de redactie van Trends traditioneel haar glazen bol op, om te voorspellen wat het komende jaar brengt voor spaarders en beleggers. We bundelen de inzichten van de specialisten in het dossier Beleggen in 2023. We geven u hieronder een beknopt overzicht.

Danny Reweghs

"We zijn tevreden over de terugval van de inflatie de voorbije maanden. De impact van onze renteverhogingen is er. De periode van desinflatie is begonnen", zei Fed-voorzitter Jerome Powell gisteren op een persconferentie. Het klonk de financiële markten als muziek in de oren en leidde overal tot winsten.

Vrije Tribune

Nogal wat beleggers denken dat de kans op een zachte landing van de economie is toegenomen door de dalende inflatie, de nog altijd krappe arbeidsmarkten en betere vooruitzichten voor de Chinese economie. Maar de inflatiedaling kan ook de voorbode zijn van een recessie. Veel voorlopende indicatoren wijzen daarop, net als de omgekeerde rentecurves in de VS en Duitsland, schrijven Andy Langenkamp en Maarten Spek. 'Er zijn ook kanttekeningen te plaatsen bij de redenen die beleggers hebben aangegrepen om de koersen van aandelen op te drijven.'

Uit het magazine

De banken stellen een verhoogde interesse van beleggers in obligaties vast. Ze verwachten ook dat meer Belgische bedrijven in 2023 met de hoed zullen rondgaan, om aan die toegenomen vraag tegemoet te komen. Maar bij beleggen in obligaties komt meer kijken dan bij beleggen in aandelen. Hoe begint u daaraan?

Jef Poortmans

Deze en volgende week maken de Amerikaanse bigtechspelers hun resultaten voor 2022 bekend. Zijn ze aan hun koersbodem beland, of kan het nog lager?

Euronext Brussel, de uitbater van de beurs van Brussel, introduceert in februari een index met bedrijven die het best scoren op ESG-criteria. ESG staat voor Environmental, Social en Governance: milieu-, sociale en bestuurscriteria voor de activiteiten van een bedrijf die gevolgen kunnen hebben voor de samenleving of het milieu.

"Sinds november komen er opnieuw veel klanten aankloppen om in obligaties te handelen", zegt Alex Goldwasser van de beursvennootschap Goldwasser Exchange, die zich sinds jaar en dag toelegt op de obligatiehandel. De hernieuwde interesse heeft alles te maken met de hogere rente, die ervoor zorgt dat beleggers weer meer rendement kunnen verdienen met obligaties.

Danny Reweghs

'Proximus levert het zoveelste bewijs dat Belgische overheidsbedrijven en de beurs een heel slecht huwelijk zijn', zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.