Uit het magazine
Jef Poortmans

Recessies zijn moeilijk voor beleggers om op in te spelen. Strategen en analisten leggen uit hoe ze hun portefeuilles er toch tegen kunnen wapenen. "In een gebalanceerde portefeuille is het zaak de recessieklap te beperken, om de grootste risico's af te dekken, zonder achteraf de remonte te missen", stelt Dirk Thiels van KBC Asset Management.

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) heeft aan de Economische Inspectie en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) gevraagd om een aantal praktijken die aan bod kwamen in de ondertussen afgevoerde VRT-reeks FIRE, te onderzoeken. Ook wil ze meer wettelijke instrumenten om dit soort piramidespelen aan banden te leggen.

Ilse De Witte

In het zog van de offline gehaalde VRT-documentaire FIRE, vroeg op pensioen treden drie FIRE-aanhangers die de selectie niet haalden, naar buiten om uit te leggen wat FIRE voor hen betekent: financieel onafhankelijk worden met "recepten zo oud als de straat: zorg voor voldoende inkomsten, beperk je uitgaven, spaar en beleg."

De VRT heeft de omstreden documentaire FIRE, vroeg op pensioen offline gehaald. Een van de deelnemers zou betrokken zijn bij een piramidespel, wat bij ons verboden is. De FIRE-beweging mikt op financiële onafhankelijkheid door een groot deel van je inkomen te sparen en te beleggen. Maar de hoge inflatie maakt dat doel een pak moeilijker te bereiken.

De ECB heeft de rente met 75 basispunten verhoogd. ECB-voorzitter Christine Lagarde zei bovendien stellig dat de rente nog hoger zal gaan. De inflatie is nog lang niet onder controle, terwijl de risico's op een economische terugval toenemen. Die boodschap doet de markten schrikken.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt donderdag voor frauduleuze onlineplatformen die beweren gespecialiseerd te zijn in handel in cryptomunten. Ze aarzelen niet om het logo van toezichthouders zoals de FSMA te gebruiken om geloofwaardig te lijken, klinkt het.