Je overweegt in vastgoed te beleggen. Is het verstandig een deel van je spaargeld in een vastgoedbevak te stoppen?

Veel spaarders willen wel een deel van hun vermogen in vastgoed beleggen, maar ze hebben geen zin om last te krijgen met slecht betalende huurders of geregeld kleine herstellingswerken te moeten uitvoeren. In dat geval kan beleggen in een of meer vastgoedbevaks - het zogenoemde papieren vastgoed - een goed alternatief zijn.

Vastgoedbevaks zijn beleggingsvennootschappen met een vast kapitaal, waarvan zowel de structuur als het beheer streng gereglementeerd zijn. Zo mogen vastgoedbevaks uitsluitend beleggen in vastgoed. Dat kan gaan om kantoorvastgoed, residentiële gebouwen, handelszaken en rusthuizen.

Een van hun opmerkelijkste kenmerken is dat ze 80 procent van hun winst moeten uitkeren als ze vrijgesteld willen worden van vennootschapsbelasting. De aandeelhouders van vastgoedbevaks worden dus flink verwend. Het gemiddelde dividendrendement van een bevak schommelt rond 5 procent. In sommige gevallen gaat het tot ver boven 7 procent. Cofinimmo, Befimmo, Aedifica, Retail Estates en Home Invest Belgium zijn enkele voorbeelden van vastgoedbevaks die actief zijn in België.

Houd er rekening mee dat vastgoedbevaks beursgenoteerde aandelen zijn. Beleggen in een vastgoedbevak is dus niet zonder risico. Voordat u een vastgoedbevak koopt, wint u het beste het advies van uw financieel adviseur in.

Je overweegt in vastgoed te beleggen. Is het verstandig een deel van je spaargeld in een vastgoedbevak te stoppen? Veel spaarders willen wel een deel van hun vermogen in vastgoed beleggen, maar ze hebben geen zin om last te krijgen met slecht betalende huurders of geregeld kleine herstellingswerken te moeten uitvoeren. In dat geval kan beleggen in een of meer vastgoedbevaks - het zogenoemde papieren vastgoed - een goed alternatief zijn. Vastgoedbevaks zijn beleggingsvennootschappen met een vast kapitaal, waarvan zowel de structuur als het beheer streng gereglementeerd zijn. Zo mogen vastgoedbevaks uitsluitend beleggen in vastgoed. Dat kan gaan om kantoorvastgoed, residentiële gebouwen, handelszaken en rusthuizen. Een van hun opmerkelijkste kenmerken is dat ze 80 procent van hun winst moeten uitkeren als ze vrijgesteld willen worden van vennootschapsbelasting. De aandeelhouders van vastgoedbevaks worden dus flink verwend. Het gemiddelde dividendrendement van een bevak schommelt rond 5 procent. In sommige gevallen gaat het tot ver boven 7 procent. Cofinimmo, Befimmo, Aedifica, Retail Estates en Home Invest Belgium zijn enkele voorbeelden van vastgoedbevaks die actief zijn in België. Houd er rekening mee dat vastgoedbevaks beursgenoteerde aandelen zijn. Beleggen in een vastgoedbevak is dus niet zonder risico. Voordat u een vastgoedbevak koopt, wint u het beste het advies van uw financieel adviseur in.