Zo betaalt u minder belasting op Franse dividenden dan op Belgische

ELECTRABEL De verkoop aan Suez (nu Engie) zette het dubbelbelastingverdrag in de kijker.
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Beleggers in Franse aandelen hebben hun slag thuis gehaald. Ze vragen al jaren een correcte toepassing van het belastingverdrag tussen België en Frankrijk. Vanaf dit aanslagjaar kunnen ze de te veel betaalde belasting terugvorderen, tot en met het aanslagjaar 2017.

Even terug in de tijd. In november 2005 werd het Belgische overheidsenergiebedrijf Electrabel verkocht aan het Franse Suez (nu Engie). Premier Guy Verhofstadt (Open Vld) suste de aandeelhouders, die boos waren omdat hun dividend voortaan twee keer belast zou worden: één keer in Frankrijk en één keer in België. Het was bovendien de zoveelste Belgische parel die aan het buitenland werd verpatst. Verhofstadt beloofde een oplossing voor die dubbele belasting. Maar die kwam er nooit.

De frustratie over de hoge belastingdruk en de politieke onwil of onkunde om er iets aan te doen, zette een aantal beleggers aan om met de Belgische fiscus in de clinch te gaan. Ze beriepen zich op het dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk. Daarin staat een passage over de verrekening van de Franse bronheffing met de Belgische roerende voorheffing. Maar die werd niet meer toegepast.

Zo betaalt u minder belasting op Franse dividenden dan op Belgische

“Sinds 1988 voorziet de Belgische wetgeving niet meer in die verrekening via een belastingkrediet”, zegt Vincent Lambrecht, directeur vermogensplanning van CapitalatWork. “Er is een hiaat ontstaan in de toepassing van het dubbelbelastingverdrag en daarover heeft het Hof van Cassatie in oktober 2020 een uitspraak gedaan in het voordeel van de beleggers.”

Eigenlijk kregen de beleggers toen al een tweede keer gelijk van de rechterlijke macht. “Op 16 juni 2017 was er al een arrest van het Hof van Cassatie dat België veroordeelde. Dat arrest werd in oktober 2020 bevestigd”, weet Jérémy Gackiere, die zich voor Degroof Petercam bezighoudt met alle vragen over vermogensplanning waar een Frans kantje aan zit.

Vorige week kregen de beleggers ook gelijk van de uitvoerende macht. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft eind januari bevestigd dat de fiscus zich zal schikken naar het arrest. Voor beleggers maakt dat veel verschil. Voortaan kunnen ze in plaats van 61,04 euro netto 73,84 of zelfs 74,12 euro overhouden van elke 100 euro aan Franse dividenden.

De toekomst, vanaf aangiftejaar 2021

Wie de bronheffing verrekend wil zien via een belastingkrediet, moet wel zelf actie ondernemen en met de nodige bewijsstukken op de proppen komen, zoals uittreksels van beursrekeningen. “De minister van Financiën heeft gezegd dat er op de aangifte een lijntje bij komt waar de beleggers de te veel betaalde belasting kunnen melden”, stelt Jérémy Gackiere.

Volgens Christophe Delanghe, vermogensplanner bij Banque de Luxembourg, zouden beleggers hun eis om teruggave ook al kwijt kunnen in de belastingaangifte zoals we die kennen van vorig jaar. “In Vak VII – Inkomsten uit kapitalen en roerende goederen is er een rubriek F voor inkomsten die aan een bijzonder belastingregime zijn onderworpen.”

Specifiek voor de dividenden die in 2020 op de rekening kwamen, waarschuwt Anouck Lejeune, senior vermogensplanner bij Puilaetco Dewaay, dat het nu of nooit is. “Franse dividenden waarvoor het volle pond aan Belgische roerende voorheffing op werd ingehouden in 2020, moeten in de aangifte van 2021 worden opgenomen. Zo niet wordt de ingehouden roerende voorheffing bevrijdend en dus definitief.”

Het verleden, vanaf aangiftejaar 2018

“Wij raden onze klanten aan de verrekening van de in Frankrijk betaalde bronheffing te vragen vanaf 2017 via een bezwaar of een verzoek tot ambtshalve ontheffing”, zegt Jérémy Gackiere. Sommige banken, waaronder BNP Paribas Fortis, stellen dat tot 15 procent van ‘het nettodividend aan de grens’ teruggevorderd kan worden van de Belgische fiscus, zijnde 13,08 euro per 100 euro brutodividend. Sommige fiscalisten menen dat ook tot 2016 teruggegaan kan worden. “Wij zijn voorzichtig”, geeft Gackiere toe.

“Het gaat voornamelijk over dividenden van Franse aandelen, maar soms ook over dividenden van Franse fondsen”, weet Dirk Denies, senior vermogensplanner van ABN AMRO Private Banking. Hij waarschuwt dat beleggers er het best ook rekening mee houden dat ze een stukje anonimiteit opgeven, terwijl de overwinning op de fiscus van korte duur zal zijn. “Naar verluidt is er al een informeel akkoord over een nieuw dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk, waarin dat belastingkrediet niet langer is opgenomen.”

Populair bij Belgische beleggers

“Dat er veel Franse aandelen in de portefeuilles van onze klanten zitten, is voor een deel historisch gegroeid”, zegt Niko Hostyn, die bij Degroof Petercam verantwoordelijk is voor de Vlaamse afdeling vermogensplanning. Er zijn wel wat voorbeelden van Belgische bedrijven die in de loop der jaren Frans werden, zoals het oliebedrijf Petrofina dat in Total opging. De verzekeraar Royal Belge ging op in AXA en Tractebel in Engie. “Daarnaast zijn er grote Franse luxeconcerns, zoals L’Oréal en Hermès, die bijna in elke aandelenportefeuille met een internationale allure een plekje hebben”, voegt Hostyn toe.

Niet enkel bij de klanten van private banken zijn Franse aandelen populair. Bij Bolero, de onlinebroker van KBC, is Euronext Parijs een van de populairste beurzen, goed voor 12 procent van alle beursorders. Bij Deutsche Bank had 18 procent van de transacties in 2020 betrekking op Franse aandelen. BNP Paribas Fortis weet te vertellen dat 78 procent van de klanten die in individuele aandelen beleggen, minstens één Frans aandeel bezitten. “Dat is in grote mate te verklaren door de grote populariteit van aandelen zoals Engie, Total en Suez”, meent een woordvoerder van de bank.

Belfius, dat nochtans deels in Franse handen was toen de bank nog Dexia heette, merkt daarentegen “geen uitgesproken interesse in Franse aandelen”. “De hoge belastingdruk en de administratieve beslommeringen om de dubbele belasting op Franse dividenden te recupereren zullen daar niet vreemd aan zijn”, klinkt het.

Populairste Franse aandelen bij Bolero

1. Novacyt (diagnostisch bedrijf) – Vooral bekend als maker van een coronatest

2. Engie (elektriciteits- en gasleverancier) – Grootste én historische stroomproducent in België

3. Total (olieproducent) – Het dichtste netwerk van tankstations in België

4. Airbus (vliegtuigenbouwer) – Grote concurrent van Boeing

5. X-Fab (halfgeleiderproducent) – Vaak het zusterbedrijf van Melexis genoemd

6. Sanofi (farma) – Loopt achter in de race naar de coronavaccins

7. Inventiva (biotech) – Ontwikkelt onder meer een behandeling tegen non-alcoholische leverontsteking (NASH)

8. LVMH (luxe) – Luxegroep van Franse miljardair Bernard Arnault

9. BNP Paribas (bank) – De moedergroep van de grootste Belgische bank

10. AKKA Technologies (engineeringdiensten) – Is vooral toeleverancier aan auto- en luchtvaartsector, spoorwegen, energie en biowetenschappen

Populairste Franse aandelen bij BNP Paribas Fortis

1. Engie (elektriciteits- en gasleverancier) – De Franse overnemer van de Belgische aandelen Tractebel en Electrabel

2. Total (olieproducent) – Het Belgische Petrofina leeft voort in die Franse groep

3. Suez (afvalverwerking) – In 2008 afgesplitst van Suez als Suez Environnement. In 2015 viel ‘Environnement’ uit de naam weg

4. BNP Paribas (bank) – Kocht in volle bankencrisis in 2008 het Belgische Fortis voor een appel en een ei

5. Sanofi (farma) – Gaat binnen enkele maanden vaccins van concurrenten produceren

6. AXA (verzekeraar, vermogensbeheerder) De overnemer van de Belgische verzekeraar Royal Belge

7. Danone (voeding) – Heeft een yoghurtfabriek in Rotselaar

8. Arkema (chemie) – Ontstond in 2004 door de afsplitsing van de chemietak van Total

9. LVMH (luxe) – Verkoopt luxeproducten, van champagne tot handtassen

10. Carrefour (supermarkten) – De overnemer van GB, opgericht in Antwerpen als Grand Bazar du Bon Marché

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content