In oktober vorig jaar, bij de vorming van de federale regering, was afgesproken om de btw-vrijstelling voor esthetische chirurgie te schrappen. De bedoeling was dat er vanaf 1 juli 21 procent btw betaald zou worden voor esthetische chirurgie en behandelingen, zoals een borstvergroting of -verkleining.

Niet eenvoudig

Maar intussen is gebleken dat het veel minder eenvoudig is dan gedacht. "De technische uitwerking blijkt niet evident. De beperking tot louter esthetische ingrepen is moeilijk", klinkt het bij Van Overtveldt. Het kabinet van minister van Gezondheidszorg Maggie De Block (Open Vld) bevestigt dat er problemen zijn met de "uitvoerbaarheid".

Definitief afgevoerd is de belastingverhoging nog niet, maar het kabinet-Van Overtveldt laat weten dat de maatregel nog niet zal ingaan op 1 januari volgend jaar.

Een mogelijke BTW-verhoging stuit op veel verzet van de plastische chirurgen. Volgens de sector zou zo'n verhoging voor een bijkomende financiële drempel zorgen voor de patiënt, het medisch toerisme aanwakkeren en bijkomende administratieve last voor ziekenhuizen creëren. De sector benadrukte ook dat het voor het eerst zou zijn dat btw ingevoerd wordt in de gezondheidszorg. (Belga/NS)

In oktober vorig jaar, bij de vorming van de federale regering, was afgesproken om de btw-vrijstelling voor esthetische chirurgie te schrappen. De bedoeling was dat er vanaf 1 juli 21 procent btw betaald zou worden voor esthetische chirurgie en behandelingen, zoals een borstvergroting of -verkleining. Maar intussen is gebleken dat het veel minder eenvoudig is dan gedacht. "De technische uitwerking blijkt niet evident. De beperking tot louter esthetische ingrepen is moeilijk", klinkt het bij Van Overtveldt. Het kabinet van minister van Gezondheidszorg Maggie De Block (Open Vld) bevestigt dat er problemen zijn met de "uitvoerbaarheid". Definitief afgevoerd is de belastingverhoging nog niet, maar het kabinet-Van Overtveldt laat weten dat de maatregel nog niet zal ingaan op 1 januari volgend jaar. Een mogelijke BTW-verhoging stuit op veel verzet van de plastische chirurgen. Volgens de sector zou zo'n verhoging voor een bijkomende financiële drempel zorgen voor de patiënt, het medisch toerisme aanwakkeren en bijkomende administratieve last voor ziekenhuizen creëren. De sector benadrukte ook dat het voor het eerst zou zijn dat btw ingevoerd wordt in de gezondheidszorg. (Belga/NS)