Vlamingen schieten taxshift af

© Belga

De Vlamingen zijn niet te spreken over de taxshift. Slechts één op de vijf Vlamingen vindt dat de regering voldoende inspanningen heeft gedaan om de fiscale lasten eerlijk te verdelen. Dat leert een peiling die werd gehouden in opdracht van de VRT en De Standaard.

De Vlaamse kiezer schiet een van de paradepaardjes van de federale regering, de taxshift, massaal af. Uit een enquête blijkt dat de hervorming van de belastingschijven en de verhoging van de forfaitaire beroepskosten volgens één op de twee respondenten (48%) niet volstaan om de extra kosten te dekken. Zo is de energiefactuur van een Vlaams gezin de afgelopen maanden gevoelig gestegen en zijn de accijnzen aan de dieselpomp verhoogd. Slechts 34 procent van de ondervraagden zegt dat de taxshift een positieve impact heeft op hun financiële situatie. De overige 28 procent heeft daar geen mening over. Dat schrijft deredactie.be.

Onder meer Open VLD deelt in de klappen door de Turteltaks. Minister van Energie Annemie Turtelboom zakt in de poll van plaats 10 naar plaats 24. Ook voorzitter Gwendolyn Rutten moet enkele plaatsen inboeten. Zij staat nu op 14de plaats. Bij de vorige peilingen stond ze nog in de top 10 (plaats 8).

Eerlijkere verdeling van de belastingen

Voorts pleiten de Vlamingen vooral voor een eerlijke verdeling van de belastingen onder de burgers. Zo vindt 68 procent dat de federale regering onvoldoende inspanningen heeft gedaan om de fiscale lasten rechtvaardig te spreiden. Iets meer dan een op de vijf Vlamingen (22%) vindt dat ze dat wel heeft gedaan.

Ook in Wallonië kan de taxshift op niet veel steun rekenen. Gisteren haalde de PS-voorzitter Elio Di Rupo op een bijeenkomst van de Waalse socialisten nog uit naar de taxshift. Volgens de voorzitter heeft de belastingverschuiving dramatische gevolgen voor Wallonië en de gemeenten. “Het is ondraaglijk vast te stellen dat de federale regering deze maatregel verdedigt als positief voor de burger, terwijl dezelfde regering weigert de kosten te dragen en de factuur doorspeelt naar de gewestelijke en de lokale autoriteiten”, aldus Di Rupo. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content