Vijf fiscale tips voor uw relatiegeschenk

© Getty Images/iStockphoto

Ondernemers verrassen hun trouwe klanten al eens met een fles champagne of een doos pralines. Maar is zo’n relatiegeschenk ook fiscaal interessant?

1. Breng uw uitgaven in als beroepskosten

Ben je van plan om je klanten aan het einde van het jaar een nieuwjaarscadeau te schenken? Breng je uitgaven dan fiscaal in als werkelijke beroepskosten. De kosten van een relatiegeschenk zijn voor 50 procent aftrekbaar.

“Relatiegeschenken zijn zaken die je aan klanten en zakenrelaties schenkt voor bijvoorbeeld Nieuwjaar of voor een huwelijk. Dat kan gaan van champagne over bloemen en pralines tot parfum”, zegt fiscaal expert Gregory Henin van SBB Accountants & Adviseurs. U overdrijft wel beter niet met de cadeaus: de btw is in de regel 100 procent aftrekbaar wanneer het geschenk minder kost dan 50 euro. Als het meer kost, is de btw niet aftrekbaar.

2. Kies champagne in plaats van whisky

Als je wijn of champagne wil schenken, dan kan je de kosten voor 50 procent fiscaal inbrengen. Voor btw geldt de standaardregel: de btw is volledig aftrekbaar als het geschenk goedkoper is dan 50 euro en niet aftrekbaar als het duurder is.

“Maar die regels gelden niet voor sterke dranken en tabaksproducten. Als je een fles whisky aan je klanten wil schenken, dan kan je de btw niet aftrekken. Het is dus interessanter om een fles champagne of een fles wijn op te sturen.”

3. Schenk een cadeau tijdens een buitenlandse zakenreis

Als je een relatiegeschenk geeft tijdens een buitenlandse zakenreis, dan mag je de kostprijs 100 procent aftrekken. Het maakt niet uit of je het cadeau in België of in het buitenland hebt gekocht. Als je in ons land een relatiegeschenk aan een buitenlandse klant wil geven, en dat niet in het kader van een buitenlandse zakenreis doet, blijft het dus voor 50 procent aftrekbaar. De btw is dan weer aftrekbaar volgens de algemene regel.

4. Geef een kleinigheid met je eigen logo op

Wanneer je als ondernemer kleine geschenken wil geven aan je klanten, dan kun je die kosten ook volledig aftrekken. Het moet gaan om cadeaus waarop de naam of het logo van je zaak staat en die je in grote aantallen kunt verspreiden. “Denk aan pennen of sleutelhangers. Zulke uitgaven kunnen gezien worden als publiciteitskosten, en die zijn volledig aftrekbaar.

Ook de btw is in principe 100 procent aftrekbaar. Alcohol en chocolade zijn dan weer nooit reclameartikels. Als een ondernemer een doos pralines met zijn logo wil schenken aan een klant, kan hij het cadeau dus maar voor 50 procent aftrekken”, zegt Henin.

5. Trek de kostprijs van staaltjes voor 100 procent af

Als je de kostprijs van een relatiegeschenk volledig wil aftrekken, kun je ook een staaltje geven van een product dat je verkoopt of produceert. Cadeaus die niets te maken hebben met je bedrijf zijn gewone relatiegeschenken. “Een fietsenmaker die een fles whisky aan een klant schenkt, kan de kostprijs van de fles dus maar voor 50 procent aftrekken.” De btw is in principe 100 procent aftrekbaar.

Partner Content