‘Vermogenswinstbelasting ligt opnieuw op tafel’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) © BELGA

De geplande verlaging van de vennootschapsbelasting zal geld kosten. Er moeten dus andere inkomsten gevonden worden om het gat te vullen. Een vermogenswinstbelasting is een optie.

Miinister van Financiën Johan Van Overtveldt werkt een plan uit om de vennootschapsbelasting te verlagen van 33,99 tot 20 procent. Dat lagere percentage moet ons land aantrekkelijker en dus concurrentiëler maken voor investeringen.

Uiteraard moet de federale regering in dat geval op zoek naar andere inkomsten om de staatskas te spekken. Om de hervorming te financieren worden bepaalde gunstmaatregelen, zoals de notionele- intrestaftrek afgeschaft. Maar ook een vermogenswinstbelasting is een mogelijkheid, of beter opnieuw een mogelijkheid. Want de maatregel lag eerder al op tafel.

Volgens een nota van minister van Financiën Johan Van Overtveldt die De Tijd kon inkijken is ook sprake van een meerwaardebelasting op aandelen. Het is evenwel niet de bedoeling de kleine belegger te viseren die een pakketje aandelen verkoopt, aldus de zakenkrant.

Het idee van de vermogenswinstbelasting bestaat erin de meerwaarde te belasten als iemand een ‘aanmerkelijk belang’ in een bedrijf verkoopt. Over de omvang van dat belang is nog geen duidelijkheid. In Nederland, waar al een meerwaardebelasting wordt doorgevoerd, ligt de grens op 5 procent.

Het is niet de eerste keer dat de vermogenswinstbelasting besproken wordt. Dat gebeurde twee jaar geleden al. Het was toen de CD&V die het idee in een werkgroep ter sprake bracht. Maar de plannen lekten uit en botsen op felle weerstand van een aantal familiebedrijven, onder wie de Gentse voedingsgigant Vandemoortele

Hoewel de maatregel toen van tafel werd geveegd, pikt CD&V ze nu opnieuw op. CD&V-vicepremier Kris Peeters eist een dergelijke belasting in ruil voor een verlaging van de vennootschapsbelasting, aldus de krant. (DT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content