Vanaf wanneer loopt de termijn van drie jaar bij een handgift?

© iStock

Bij een handgift hoeft men geen schenkingsrechten te betalen. En als de schenker nog 3 jaar in leven blijft, ontsnap je ook aan de successierechten. Maar vanaf wanneer begint die 3 jaar te lopen?

Bij een handgift gaat de schenker iets tastbaars overhandigen aan de begiftigde met de bedoeling dit te schenken. Het kan bijvoorbeeld gaan om geld, juwelen, een schilderij of zelfs een auto of een antieke kast.

In principe is de handgift op zich voldoende, maar omwille van bewijsredenen naar de fiscus en andere familieleden toe is het altijd aan te raden om een bewijs op te maken. Bij een handgift wordt doorgaans gebruik gemaakt van de 2 klassieke aangetekende brieven om een bewijs te creëren van de handgift.

Termijn van drie jaar

Maar belangrijk om weten is natuurlijk vanaf wanneer de fameuze 3 jaar begint te lopen. Het principe is dat deze termijn van 3 jaar begint te lopen vanaf het moment van de handgift zelf en dus niet vanaf de datum die op de bewijsdocumenten staan.

De praktijk

Maar in de praktijk zal dit vaak het ogenblik zijn waarop er op een andere manier een datum kan worden bewezen. Dat kan de datum van de tweede aangetekende brief zijn (de bedankingsbrief). Maar het kan ook een ander document zijn zoals bijvoorbeeld de inschrijving van een voertuig op naam van de begunstigde bij de handgift van een wagen, het afsluiten van een verzekering bij de schenking van een kunstwerk, enz. (JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content