Vorig jaar "vergaten" 238.636 Belgen hun belastingaangifte in te dienen. Dat is acht procent meer dan een jaar eerder, zo schrijft Het Nieuwsblad.

De energie die de fiscus de voorbije jaren besteedde aan campagnes om meer mensen hun belastingaangifte te laten invullen lijkt een maat voor niets te worden. Voor de personenbelasting was eind vorig jaar nog een klein kwart miljoen van de verschuldigde aangiftes niet ingediend, of 3,45 procent van het totale aantal. Een jaar eerder was dat nog maar 3,19 procent.

Inspanningen fiscus

"Misschien moeten we dan maar hogere boetes geven, of nog meer sensibiliseren"

De stijging is op zijn minst verbazend: de voorbije jaren hebben de belastingdiensten forse inspanningen geleverd om het aantal ingevulde aangiftes te doen toenemen. Zo krijgt al wie dat vergeet, eerst een verwittiging. Die brieven leken de voorbije jaren tot een verbetering te leiden, maar die blijkt nu tijdelijk. "Misschien moeten we dan maar hogere boetes geven, of nog meer sensibiliseren", klinkt het bij de FOD Financiën.

Iedereen die zijn aangifte niet indient, riskeert strenge boetes. Die beginnen bij vijftig euro en kunnen oplopen tot 1.500 euro. "Daarbovenop komt ook een belastingverhoging die tien tot tweehonderd procent kan bedragen", verduidelijkt Francis Adyns van de FOD Financiën. Volgens hem gaat het voornamelijk om belastingplichtigen met niet al te grote inkomsten, die wellicht ook met andere paperassen niet al te nauwkeurig zijn. (Belga/NS)

Vorig jaar "vergaten" 238.636 Belgen hun belastingaangifte in te dienen. Dat is acht procent meer dan een jaar eerder, zo schrijft Het Nieuwsblad. De energie die de fiscus de voorbije jaren besteedde aan campagnes om meer mensen hun belastingaangifte te laten invullen lijkt een maat voor niets te worden. Voor de personenbelasting was eind vorig jaar nog een klein kwart miljoen van de verschuldigde aangiftes niet ingediend, of 3,45 procent van het totale aantal. Een jaar eerder was dat nog maar 3,19 procent. De stijging is op zijn minst verbazend: de voorbije jaren hebben de belastingdiensten forse inspanningen geleverd om het aantal ingevulde aangiftes te doen toenemen. Zo krijgt al wie dat vergeet, eerst een verwittiging. Die brieven leken de voorbije jaren tot een verbetering te leiden, maar die blijkt nu tijdelijk. "Misschien moeten we dan maar hogere boetes geven, of nog meer sensibiliseren", klinkt het bij de FOD Financiën. Iedereen die zijn aangifte niet indient, riskeert strenge boetes. Die beginnen bij vijftig euro en kunnen oplopen tot 1.500 euro. "Daarbovenop komt ook een belastingverhoging die tien tot tweehonderd procent kan bedragen", verduidelijkt Francis Adyns van de FOD Financiën. Volgens hem gaat het voornamelijk om belastingplichtigen met niet al te grote inkomsten, die wellicht ook met andere paperassen niet al te nauwkeurig zijn. (Belga/NS)