227.000 belastingplichtigen hebben vorig jaar hun belastingbrief 'vergeten' op te sturen. Dat schrijft De Standaard. Na een eerste boetebericht van de fiscus in januari vertikte meer dan de helft (126.000 Belgen) het om zijn belastingen voor 2014 aan te geven.

De meesten zullen een administratieve boete krijgen van 50 euro. Alleen zij die een geldig excuus hebben, kunnen dat vermijden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een laattijdige aangifte voor de nalatenschap van een overleden belastingplichtige.

De fiscus heeft 24.414 Belgen betrapt die twee of meerdere keren in de fout zijn gegaan. Zij riskeren niet enkel een boete die kan oplopen tot 1250 euro, maar ook een belastingverhoging van 10 tot 200 procent.

Daarnaast mag de fiscus een taks opleggen. Hij baseert zich daarbij op eigen berekeningen van het inkomen van de belastingplichtige. Wie dat niet wil betalen, moet kunnen bewijzen dat de belastingdienst een fout heeft gemaakt.

Steeds meer recidivisten betrapt

In vergelijking met de voorgaande jaren heeft de fiscus dubbel zoveel recidivisten betrapt. "We kunnen meer hardleerse Belgen betrappen omdat we het probleem beter opvolgen", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën aan De Standaard.

Daarenboven werd de nultolerantie ingevoerd. Vandaag riskeert iedereen een administratieve boete van 50 euro als ze niet ingaan op de eerste herinnering. Vroeger kregen 'vergeetachtige' belastingplichtigen meermaals een waarschuwing zonder fiscale gevolgen.

(NS)

227.000 belastingplichtigen hebben vorig jaar hun belastingbrief 'vergeten' op te sturen. Dat schrijft De Standaard. Na een eerste boetebericht van de fiscus in januari vertikte meer dan de helft (126.000 Belgen) het om zijn belastingen voor 2014 aan te geven. De meesten zullen een administratieve boete krijgen van 50 euro. Alleen zij die een geldig excuus hebben, kunnen dat vermijden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een laattijdige aangifte voor de nalatenschap van een overleden belastingplichtige. De fiscus heeft 24.414 Belgen betrapt die twee of meerdere keren in de fout zijn gegaan. Zij riskeren niet enkel een boete die kan oplopen tot 1250 euro, maar ook een belastingverhoging van 10 tot 200 procent. Daarnaast mag de fiscus een taks opleggen. Hij baseert zich daarbij op eigen berekeningen van het inkomen van de belastingplichtige. Wie dat niet wil betalen, moet kunnen bewijzen dat de belastingdienst een fout heeft gemaakt. In vergelijking met de voorgaande jaren heeft de fiscus dubbel zoveel recidivisten betrapt. "We kunnen meer hardleerse Belgen betrappen omdat we het probleem beter opvolgen", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën aan De Standaard. Daarenboven werd de nultolerantie ingevoerd. Vandaag riskeert iedereen een administratieve boete van 50 euro als ze niet ingaan op de eerste herinnering. Vroeger kregen 'vergeetachtige' belastingplichtigen meermaals een waarschuwing zonder fiscale gevolgen. (NS)