Rijke zakenfamilies schuiven met aandelen om aan effectentaks te ontsnappen

23/05/18 om 11:08 - Bijgewerkt om 12:17

Bron: Belga

De meest vermogende Belgische families schuiven met hun aandelen in beursgenoteerde bedrijven om aan de effectentaks te ontsnappen, schrijft De Tijd woensdag. De zakenfamilies halen hun aandelen van hun effectenrekening en zetten ze om in aandelen op naam, die vrijgesteld zijn van de nieuwe taks.

Rijke zakenfamilies schuiven met aandelen om aan effectentaks te ontsnappen

© Florin1605 (iStock)

'De taks heeft sommige families ertoe aangezet hun effecten anders te organiseren. Sommige klanten hebben een deel van hun aandelen nominatief gemaakt. Dat kan snel gaan. En als het om een grote familiale participatie gaat, zijn daar niet onaanzienlijke bedragen mee gemoeid', zegt Philippe Masset, de CEO van Bank Degroof Petercam.

Uit de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers is af te leiden dat het bij alleen al die bank om honderden miljoenen euro's moet gaan. Ook bij andere banken en vermogensbegeleiders is te horen dat vooral de allerrijkste families de fiscale vluchtroute van aandelen op naam kiezen. Voor kleinere beleggers wegen de nadelen - onder meer extra administratie en geen praktische steun meer van de bank - zwaarder dan de voordelen.

Oppositiepartij sp.a reageert niet verbaasd. Kamerfractieleider Meryame Kitir zegt dat de taks 'ontworpen is om te mislukken'. 'De Raad van State heeft er tot tweemaal toe voor gewaarschuwd dat de uitzondering voor effecten op naam ervoor zou zorgen dat de allergrootste vermogens de dans zouden ontspringen.'

Onze partners