Regularisatie zwart geld ligt opnieuw onder vuur

© BELGA

“We trekken naar het Grondwettelijk Hof als het federaal parlement de nieuwe fiscale regularisatie goedkeurt”, zegt Guy Vanhengel (Open Vld). De Brusselse minister van Financiën gaat hiermee tegen zijn eigen partij in.

Het federale parlement stemt donderdag in principe over een nieuwe regeling om zwart en grijs geld te witten. De Brusselse regering besloot echter om tegen de nieuwe regeling naar het Grondwettelijk Hof te trekken zodra ze goedgekeurd is, omdat het systeem niet rechtvaardig is voor Brussel. Volgens Vanhengel gaan de opbrengsten van de fiscale regularisatie integraal naar de federale overheid.

Streep door de rekening

De aanval van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een forse streep door de rekening van de federale regering, die met de nieuwe fiscale regularisatie dit jaar nog 250 miljoen euro in het laatje wil krijgen. Een regeling die betwist wordt voor een rechtbank, verliest immers heel wat van haar aantrekkingskracht.

Vanhengel beseft dat hij een regeling aanvecht die zijn liberale partijgenoten federaal steunen. “Maar het is mijn plicht op te komen voor mijn eigen winkel.”

“Wij hebben echt alle mogelijke overleg gehad”, luidt het op het kabinet van federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). “Het is nu hoog tijd dat er gestemd wordt.”

Indien het parlement het voorstel van de minister van Financiën goedkeurt kunnen enkel de Vlamingen ontdoken successierechten regulariseren. Al is Vanhengel er net van overtuigd dat veel belastingplichtigen dergelijke belastingontduikingen niet gaan aangeven. “De fiscale zondaar kan zelf aangeven welk soort belasting ontdoken werd. En hij zal nooit zeggen dat het om successierechten (een gewestelijke belasting nvdr.) gaat, want die zijn doorgaans hoger dan de andere belastingen”, klinkt het.

Ook Waalse regering vecht wettekst aan

Net als Vanhengel vecht Waals minister van Begroting Christophe Lacroix (PS) de nieuwe federale fiscale regularisatie aan. Dat zegt de woordvoerder van de minister, maar hij laat in het midden of de Waalse regering naar het Grondwettelijk Hof of de Raad van State stapt.

Anders dan Vanhengel, heeft Lacroix niet alleen problemen met de budgettaire implicaties, hij valt het hele mechanisme aan. “Het gaat er niet alleen om welk niveau bevoegd is”, zoals de beslissing van Brussel om naar het Grondwettelijk Hof te trekken laat uitschijnen, zegt Lacroix. De Waalse minister werpt op dat de fiscale regularisatie fraude in de hand werkt: de regularisatie is namelijk niet in de tijd beperkt, waardoor de belastingbetaler het voor hem beste moment kan uitkiezen voor een regularisatie. Het Waals gewest had in het Overlegcomité voorgesteld de fiscale amnestie in de tijd te beperken, maar dat voorstel werd niet weerhouden, luidt het.

De wettekst

Volgens de wettekst waarover donderdag wordt gestemd worden de geregulariseerde bedragen belast tegen het normale basistarief, verhoogd met 22 of 37 percentpunten naargelang de aard van de aangegeven bedragen. Het aantal percentpunten verhoogt jaarlijks tot maximaal 26 of 41 percentpunten in 2021.

Daarnaast roept het ontwerp een permanent systeem in het leven voor de regularisatie van sociale bijdragen. De verschuldigde bijdragen worden verhoogd met 15 percentpunten, met een jaarlijkse verhoging tot een maximum van 20 percentpunten. Door de tarieven elk jaar te verhogen hoopt de regering meer druk te zetten op de zwartspaarders. Zij kunnen slechts een keer hun zwart geld regulariseren. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content