Regering onderzoekt één gelijke belasting op alle vermogens

© belga

Achter de schermen onderzoekt de federale regering of ze één gelijke belasting voor alle vermogens kan invoeren.

De regering-Michel bestudeert het Scandinavische belastingmodel van een ‘dual income tax’. Dat schrijft De Tijd. Het model splitst de belastbare inkomsten in twee categorieën: de inkomsten uit arbeid en de vermogensinkomsten. De inkomsten uit arbeid blijven onderworpen aan een progressieve belasting. De inkomsten uit vermogen daarentegen zouden worden belast aan een gelijk tarief.

Het idee komt van CD&V nadat de Hoge Raad van Financiën het Scandinavische belastingmodel aanhaalde in een rapport over de scenario’s voor een grote belastinghervorming.

‘Fiscale vereenvoudiging’

De partij van Wouter Beke spreekt over een sterke fiscale vereenvoudiging. “Het idee is dat alle inkomsten buiten arbeid eigenlijk communicerende vaten zijn: je kan beleggen in aandelen, in huizen, enzovoort. De opbrengst uit al die beleggingen moet je gelijk belasten, anders krijg je optimalisatiegedrag”, zegt de partij aan de krant.

Al reageert niet iedereen in de regeringskringen laaiend enthousiast. Zo verdwijnen bij een gelijke behandeling van de vermogens alle uitzonderingen. Daarnaast is het ook niet duidelijk of de regering de belastingen wil verhogen, verlagen of gelijk houden. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content