De regering-Michel bestudeert het Scandinavische belastingmodel van een 'dual income tax'. Dat schrijft De Tijd. Het model splitst de belastbare inkomsten in twee categorieën: de inkomsten uit arbeid en de vermogensinkomsten. De inkomsten uit arbeid blijven onderworpen aan een progressieve belasting. De inkomsten uit vermogen daarentegen zouden worden belast aan een gelijk tarief.

Het idee komt van CD&V nadat de Hoge Raad van Financiën het Scandinavische belastingmodel aanhaalde in een rapport over de scenario's voor een grote belastinghervorming.

'Fiscale vereenvoudiging'

De partij van Wouter Beke spreekt over een sterke fiscale vereenvoudiging. "Het idee is dat alle inkomsten buiten arbeid eigenlijk communicerende vaten zijn: je kan beleggen in aandelen, in huizen, enzovoort. De opbrengst uit al die beleggingen moet je gelijk belasten, anders krijg je optimalisatiegedrag", zegt de partij aan de krant.

Al reageert niet iedereen in de regeringskringen laaiend enthousiast. Zo verdwijnen bij een gelijke behandeling van de vermogens alle uitzonderingen. Daarnaast is het ook niet duidelijk of de regering de belastingen wil verhogen, verlagen of gelijk houden. (NS)

De regering-Michel bestudeert het Scandinavische belastingmodel van een 'dual income tax'. Dat schrijft De Tijd. Het model splitst de belastbare inkomsten in twee categorieën: de inkomsten uit arbeid en de vermogensinkomsten. De inkomsten uit arbeid blijven onderworpen aan een progressieve belasting. De inkomsten uit vermogen daarentegen zouden worden belast aan een gelijk tarief. Het idee komt van CD&V nadat de Hoge Raad van Financiën het Scandinavische belastingmodel aanhaalde in een rapport over de scenario's voor een grote belastinghervorming.De partij van Wouter Beke spreekt over een sterke fiscale vereenvoudiging. "Het idee is dat alle inkomsten buiten arbeid eigenlijk communicerende vaten zijn: je kan beleggen in aandelen, in huizen, enzovoort. De opbrengst uit al die beleggingen moet je gelijk belasten, anders krijg je optimalisatiegedrag", zegt de partij aan de krant. Al reageert niet iedereen in de regeringskringen laaiend enthousiast. Zo verdwijnen bij een gelijke behandeling van de vermogens alle uitzonderingen. Daarnaast is het ook niet duidelijk of de regering de belastingen wil verhogen, verlagen of gelijk houden. (NS)