Mobiele teams schreven in totaal al 168 boetes uit, terwijl bijna 1.600 chauffeurs betrapt werden met behulp van camera's boven snelwegen, aldus woordvoerder Kris De Sagher. Aan een overtreding hangt een boete van 1.000 euro vast.

Tot nu toe werden vooral Roemeense vrachtwagenchauffeurs betrapt door mobiele controleteams, goed voor 31 boetes. Maar ook Belgen (29) en Nederlanders (27) blijken te zondigen tegen de kilometerheffing, omdat ze geen 'on board unit' (OBU) hadden of omdat die niet in orde was. Behalve Roemenen, Belgen en Nederlanders hebben ook Fransen (17), Polen (16) en Duitsers (15) boetes ontvangen.

De bijna 1.600 boetes die werden uitgeschreven op basis van de controles via camera's betreffen enkel Belgen.

"De gegevens met betrekking tot buitenlandse transporteurs van de cameraportieken worden nog verder geëvalueerd en verfijnd, waardoor er nog geen boetes naar buitenlandse adressen zijn gestuurd", verduidelijkt De Sagher.

De kilometerheffing voor vrachtwagens trad op 1 april van dit jaar - onder aanhoudend protest - in werking en had aanvankelijk te kampen met kinderziektes, onder meer bij de verdeling van OBU's en de bereikbaarheid van het callcenter van dienstverlener Satellic. Daardoor traden de controleteams aanvankelijk niet al te streng op.

"We zijn intussen al enkele maanden verder, dus we zijn niet zo coulant meer als in het begin", zegt De Sagher. (Belga/BO)

Mobiele teams schreven in totaal al 168 boetes uit, terwijl bijna 1.600 chauffeurs betrapt werden met behulp van camera's boven snelwegen, aldus woordvoerder Kris De Sagher. Aan een overtreding hangt een boete van 1.000 euro vast.Tot nu toe werden vooral Roemeense vrachtwagenchauffeurs betrapt door mobiele controleteams, goed voor 31 boetes. Maar ook Belgen (29) en Nederlanders (27) blijken te zondigen tegen de kilometerheffing, omdat ze geen 'on board unit' (OBU) hadden of omdat die niet in orde was. Behalve Roemenen, Belgen en Nederlanders hebben ook Fransen (17), Polen (16) en Duitsers (15) boetes ontvangen. De bijna 1.600 boetes die werden uitgeschreven op basis van de controles via camera's betreffen enkel Belgen. "De gegevens met betrekking tot buitenlandse transporteurs van de cameraportieken worden nog verder geëvalueerd en verfijnd, waardoor er nog geen boetes naar buitenlandse adressen zijn gestuurd", verduidelijkt De Sagher. De kilometerheffing voor vrachtwagens trad op 1 april van dit jaar - onder aanhoudend protest - in werking en had aanvankelijk te kampen met kinderziektes, onder meer bij de verdeling van OBU's en de bereikbaarheid van het callcenter van dienstverlener Satellic. Daardoor traden de controleteams aanvankelijk niet al te streng op. "We zijn intussen al enkele maanden verder, dus we zijn niet zo coulant meer als in het begin", zegt De Sagher. (Belga/BO)