Mag je je huwelijkscontract veranderen om fiscale redenen?

© iStock

Het wijzigen van een huwelijkscontract gaat vrij snel, waardoor je op termijn veel successierechten kan besparen. Maar mag je dit doen om zuiver fiscale redenen en wat kost het?

Fiscale optimalisatie

Door je huwelijksstelsel te wijzigen of gewoon je huwelijkscontract wat aan te passen, kan je relatief snel en goedkoop ingrijpen en fiscale optimaliseren. Denken we bijvoorbeeld maar aan het schrappen van een ‘langst leeft, al heeft’-clausule, het toevoegen van een zogenaamd keuzebeding zodat de langstlevende echtgenoot kan kiezen uit de huwgemeenschap, enz.

Naast louter fiscale redenen zullen er ook vaak praktische redenen meespelen om het huwelijkscontract te wijzigen.Het wijzigen van het huwelijkscontract om fiscale redenen (schrappen van een ‘langst leeft, al heeft’-clausule) is op zich in principe geen enkel probleem voor de fiscus.

Hoe doet u het?

Je kan je huwelijksstelsel zo vaak veranderen als je wilt, op voor­waarde dat je de correcte procedure volgt. Al sinds 2008 is hiervoor één eenvoudige procedure. Hierdoor hoef je enkel naar de notaris te gaan om een wijzigingsakte te laten opstellen.

Je kan dus bijvoorbeeld een ‘langst leeft, al heeft’-clausule laten schrappen en vervangen door een keuzebeding of je kan een eigen goed (wat je erfde) inbrengen in de gemeenschap via deze eenvoudige procedure. Je kan zelfs door één enkele akte overstappen van gemeenschap van goederen naar scheiding van goederen of omgekeerd.

Om de rechten van eventuele schuldeisers te beschermen, blijft de opmaak van een gedetailleerde inventaris wel wettelijk verplicht wanneer de wijziging de vereffening van het vorige stelsel tot gevolg heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer men wil overstappen van gemeenschap van goederen naar scheiding van goederen.

Wat kost het?

Voor de prijs hoefje het niet te laten, want een gewone wijziging in het huwelijkscontract (bijvoorbeeld invoegen van een keuzebeding) kost gemiddeld 600 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content