De belastingdienst is begonnen met het versturen van 189.951 herinneringsbrieven aan belastingplichtigen die hun belastingaangifte voor het aanslagjaar 2016 nog niet hebben ingediend. Particulieren hadden tot en met 30 juni de tijd om hun belastingbrief op papier in te dienen. Via Tax-on-web kon dat tot 13 juli. Wie een boekhouder in de arm heeft genomen, heeft nog tijd tot 27 oktober.

Twee weken respijt

Hoewel die eerste twee groepen al veel te laat zijn, krijgen ze nog respijt van de fiscus. Wie een herinneringsbrief ontvangt, heeft veertien dagen de tijd om alles in orde te brengen. Als die termijn verstreken is, riskeert de belastingplichtige een boete tussen 50 en 1250 euro, en een belastingverhoging van 10 tot 200 procent.

Ook wie denkt dat hij zijn belastingbrief via Tax-on-web op tijd heeft bezorgd, kan een herinnering in de bus krijgen. Dat is het geval als je je aangifte hebt opgeslagen, maar niet hebt verzonden. In dat geval raadt de FOD Financiën aan zo snel mogelijk je aangifte te verzenden. Je kunt het document (onder de status bewaard) terugvinden op je digitale profiel. Vervolgens klik je op de 'bevestiging voor verzending'. Volg de instructies om de verzending van de aangifte naar de FOD Financiën te voltooien. Ten slotte krijg je een ontvangstbevestiging op je scherm.

Zelfs na een waarschuwing van de fiscus zijn er nog tienduizenden Belgen die hun belastingaangifte niet indienen. Vorig jaar hebben 73.000 Belgen daarvoor een boete gekregen. De boetes waren toen samen goed voor 13 miljoen euro.

De belastingdienst is begonnen met het versturen van 189.951 herinneringsbrieven aan belastingplichtigen die hun belastingaangifte voor het aanslagjaar 2016 nog niet hebben ingediend. Particulieren hadden tot en met 30 juni de tijd om hun belastingbrief op papier in te dienen. Via Tax-on-web kon dat tot 13 juli. Wie een boekhouder in de arm heeft genomen, heeft nog tijd tot 27 oktober. Hoewel die eerste twee groepen al veel te laat zijn, krijgen ze nog respijt van de fiscus. Wie een herinneringsbrief ontvangt, heeft veertien dagen de tijd om alles in orde te brengen. Als die termijn verstreken is, riskeert de belastingplichtige een boete tussen 50 en 1250 euro, en een belastingverhoging van 10 tot 200 procent. Ook wie denkt dat hij zijn belastingbrief via Tax-on-web op tijd heeft bezorgd, kan een herinnering in de bus krijgen. Dat is het geval als je je aangifte hebt opgeslagen, maar niet hebt verzonden. In dat geval raadt de FOD Financiën aan zo snel mogelijk je aangifte te verzenden. Je kunt het document (onder de status bewaard) terugvinden op je digitale profiel. Vervolgens klik je op de 'bevestiging voor verzending'. Volg de instructies om de verzending van de aangifte naar de FOD Financiën te voltooien. Ten slotte krijg je een ontvangstbevestiging op je scherm.Zelfs na een waarschuwing van de fiscus zijn er nog tienduizenden Belgen die hun belastingaangifte niet indienen. Vorig jaar hebben 73.000 Belgen daarvoor een boete gekregen. De boetes waren toen samen goed voor 13 miljoen euro.