ING België is de eerste bank die er zich moet verantwoorden, maar wordt zelf niet genoemd in de Papers, in tegenstelling tot de moedermaatschappij.

ING België hanteert naar eigen zeggen een erg streng beleid, "waar integriteit boven alles staat". " We hebben strikte regels en goede controles. Maar zeg nooit, nooit", bleef Vandenberghe voorzichtig. "Als we iets verdachts zien, zullen we ingrijpen".

Richtlijnen ING

De ceo deed samen met het hoofd van Compliance bij ING, Birgit Van Camp, en het hoofd van Private Banking, Philippe Wallez, uitgebreid uit de doeken welke richtlijnen de bank hanteert.

Meest opmerkelijke -vanuit commercieel oogpunt- is dat nieuwe klanten geweigerd worden of zelfs de bestaande relatie met een klant wordt stopgezet indien er sprake blijkt van offshore-constructies om fiscale redenen. Bedrijfsklanten met economische activiteiten in die belastingparadijzen worden specifiek gemonitord.

Maar ook preventief neemt ING actie: men werkt niet met stromannen, advies over fiscale paradijzen wordt geweigerd en de private bankers krijgen een intensieve opleiding én duidelijke objectieven, waarbij ze financieel bestraft kunnen worden bij verdachte transacties. Jaarlijks doet ING ongeveer 500 meldingen bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI). Voor de hele sector gaat het om zo'n 8.000 meldingen. (Belga/NS)

ING België is de eerste bank die er zich moet verantwoorden, maar wordt zelf niet genoemd in de Papers, in tegenstelling tot de moedermaatschappij. ING België hanteert naar eigen zeggen een erg streng beleid, "waar integriteit boven alles staat". " We hebben strikte regels en goede controles. Maar zeg nooit, nooit", bleef Vandenberghe voorzichtig. "Als we iets verdachts zien, zullen we ingrijpen". De ceo deed samen met het hoofd van Compliance bij ING, Birgit Van Camp, en het hoofd van Private Banking, Philippe Wallez, uitgebreid uit de doeken welke richtlijnen de bank hanteert. Meest opmerkelijke -vanuit commercieel oogpunt- is dat nieuwe klanten geweigerd worden of zelfs de bestaande relatie met een klant wordt stopgezet indien er sprake blijkt van offshore-constructies om fiscale redenen. Bedrijfsklanten met economische activiteiten in die belastingparadijzen worden specifiek gemonitord. Maar ook preventief neemt ING actie: men werkt niet met stromannen, advies over fiscale paradijzen wordt geweigerd en de private bankers krijgen een intensieve opleiding én duidelijke objectieven, waarbij ze financieel bestraft kunnen worden bij verdachte transacties. Jaarlijks doet ING ongeveer 500 meldingen bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI). Voor de hele sector gaat het om zo'n 8.000 meldingen. (Belga/NS)