Hoe de datum van handgift eenvoudig bewijzen

© iStock

Met een aangetekende brief kan je de datum van een handgift bewijzen. Maar hoe voorkom je dat de datumstempel onleesbaar wordt?

Als je een handgift doet, dan moet je kunnen bewijzen dat deze meer dan 3 jaar voor het overlijden van de schenker is gebeurd. Vaak is een aangetekende brief een uitstekend bewijsmiddel om een datum te bewijzen. Maar hoe los je het probleem op dat deze belangrijke datumstempel moeilijk leesbaar is of wordt?

Een aangetekende brief is een uitstekend middel om een bepaalde datum te bewijzen omwille van zijn ‘datumstempel’. Bij een handgift speelt immers de termijn van drie jaar.

Denken we maar aan de twee klassieke aangetekende brieven, één door de schenker en één door de begiftigde, bij een handgift van bijvoorbeeld goud, een kunstwerk, antiek,… waar er geen ander bewijs is van de precieze datum van de gift.

Het grote voordeel is dat je via de poststempel in principe duidelijk kunt bewijzen wanneer de brieven verstuurd zijn. Er is dus geen manipulatie mogelijk van de datum. Ook bij een aanmaning, opzeg van de huur,… is het bewijzen van de juiste datum van verzending ook belangrijk.

Onleesbaar

Hoe de datum van handgift eenvoudig bewijzen

Wie regelmatig aangetekende brieven verstuurt, weet echter dat de poststempel op het bewijs van de aangetekende zending niet altijd even duidelijk leesbaar is. En na verloop van tijd wordt dit er zeker niet beter op.

Dit leidt vaak tot vervelende situaties als het bewijs staat of valt met de juiste datum.

Een eenvoudige oplossing is dat je het nummer dat boven de barcode van je bewijsdocument staat, gewoon intikt op Bpost. Je vindt daar terug wanneer de aangetekende brief afgegeven werd en wanneer hij toegekomen is. Print dit uit en bewaar dit, zo heb je een duidelijk bewijs van de datum en vermijd je elke discussie achteraf. (JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content