Met een actie in Gent wil de Gezinsbond te weten komen waarop gezinnen zullen besparen na de hervorming van de kinderbijslag, de afschaffing van gratis water en elektriciteit, de hogere onderwijsfactuur of de tariefverhoging bij De Lijn.

De Gezinsbond koos voor een ludieke actie op het Grootkanonplein, een verbindingsplaats tussen de Vrijdagsmarkt en de winkelwandelstraat Langemunt. Aan de hand van een 'minderinkomstenbord' kunnen gezinnen ontdekken hoeveel de Vlaamse en federale besparingen hen (indicatief) zullen kosten.

Per schijf van 200 euro kunnen ze draaien aan een kauwgomballenautomaat om te beslissen op welke gezinsuitgaven (voeding, telefonie,...) er bespaard wordt. "Aan het einde van de actie kunnen we zien welke besparingen het meest gekozen worden, want de kauwgomballenautomaten vormen een visuele grafiek van de besparingen," zegt Christel Verhas, directeur Sociaal-Cultureel-Werk en Gezinspolitiek van de Gezinsbond. Verhas vreest dat de besparingen behalve de gezinnen ook de economie zullen treffen. "We willen de handelaars duidelijk maken dat het echt niet alleen de gezinnen zijn die zullen betalen, maar dat ook zij het zullen voelen."

De Gezinsbond berekende de impact voor een fictief nieuw samengesteld gezin met vier kinderen, één zit nog in de crèche, de anderen studeren in het lager, secundair en hoger onderwijs.

"De afschaffing van de leeftijdsbijslagen kindergeld kost het gezin 1.283 euro per jaar", zegt Verhas. "De afschaffing van de gratis hoeveelheid water en elektriciteit 300 euro." Achttien "respijtdagen", waarop de kleinste niet naar de crèche gaat, kosten hen 500 euro. Voor een niet-beursstudent betalen ze 270 euro meer en de twintig lijnkaarten die ze jaarlijks gebruiken, kosten hen jaarlijks 120 euro meer. Extra jaarkost voor het gezin: 2.473 euro. (Belga/BO)

Met een actie in Gent wil de Gezinsbond te weten komen waarop gezinnen zullen besparen na de hervorming van de kinderbijslag, de afschaffing van gratis water en elektriciteit, de hogere onderwijsfactuur of de tariefverhoging bij De Lijn. De Gezinsbond koos voor een ludieke actie op het Grootkanonplein, een verbindingsplaats tussen de Vrijdagsmarkt en de winkelwandelstraat Langemunt. Aan de hand van een 'minderinkomstenbord' kunnen gezinnen ontdekken hoeveel de Vlaamse en federale besparingen hen (indicatief) zullen kosten. Per schijf van 200 euro kunnen ze draaien aan een kauwgomballenautomaat om te beslissen op welke gezinsuitgaven (voeding, telefonie,...) er bespaard wordt. "Aan het einde van de actie kunnen we zien welke besparingen het meest gekozen worden, want de kauwgomballenautomaten vormen een visuele grafiek van de besparingen," zegt Christel Verhas, directeur Sociaal-Cultureel-Werk en Gezinspolitiek van de Gezinsbond. Verhas vreest dat de besparingen behalve de gezinnen ook de economie zullen treffen. "We willen de handelaars duidelijk maken dat het echt niet alleen de gezinnen zijn die zullen betalen, maar dat ook zij het zullen voelen." De Gezinsbond berekende de impact voor een fictief nieuw samengesteld gezin met vier kinderen, één zit nog in de crèche, de anderen studeren in het lager, secundair en hoger onderwijs. "De afschaffing van de leeftijdsbijslagen kindergeld kost het gezin 1.283 euro per jaar", zegt Verhas. "De afschaffing van de gratis hoeveelheid water en elektriciteit 300 euro." Achttien "respijtdagen", waarop de kleinste niet naar de crèche gaat, kosten hen 500 euro. Voor een niet-beursstudent betalen ze 270 euro meer en de twintig lijnkaarten die ze jaarlijks gebruiken, kosten hen jaarlijks 120 euro meer. Extra jaarkost voor het gezin: 2.473 euro. (Belga/BO)