‘Gemiddeld 140 meldingen per week bij kliklijn sociale fraude’

© iStock

Het meldpunt voor sociale fraude heeft in zeven maanden tijd al 4.300 tips binnengekregen via de kliklijn. Dat leren cijfers die onze collega’s bij Kanaal Z opvroegen bij het kabinet van staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD).

De Backer reageert tevreden op de cijfers. Dankzij de kliklijn, die zijn voorganger Bart Tommelein in oktober oprichtte, kunnen inspecteurs gerichter controleren. Zij krijgen gemiddeld 140 meldingen van sociale fraude per week.

Het kabinet gaf ook enkele voorbeelden van enkele tips die de inspecteurs ontvangen via de kliklijn: “(…) Sociale wetten zijn aan de café-uitbater niet besteed. Hij heeft al veel personen gehad om te bestellen en te serveren achter de toog. Die personen verdienen per uur in de hand 10 euro. De uitbater betaalt soms de dag zelf, naargelang de verdiensten van die dag, avond of nacht.”

Kans op pesterijen

Vandaag kunnen burgers een melding maken. Maar we willen het ook uitbreiden naar lokale besturen

De kans op pesterijen via zo’n kliklijn is natuurlijk groot. Maar het meldpunt is niet anoniem, al is de privacy van de klager wel gegarandeerd. En het aantal loze tips blijkt mee te vallen. “65 procent van die meldingen wordt ontvankelijk verklaard”, zegt staatssecretaris Philippe De Backer in het Z-Nieuws. “Daar gaat men mee aan de slag en dan blijkt dat vooral zwartwerk, domiciliefraude en ook sluikwerk (werk terwijl men een uitkering ontvangt) tot de top behoren van de meldingen die we binnen krijgen. “

Aangemoedigd door het succes van de kliklijn wil De Backer 15 bijkomende sociale inspecteurs aanwerven. En hij gaat het meldpunt uitbreiden. “Vandaag kunnen burgers een melding maken. Maar we willen het ook uitbreiden naar lokale besturen. Zodat als ze bijvoorbeeld via een openbare aanbestedingsprocedure worden geconfronteerd met sociale dumping ook daar via het meldpunt melding van kunnen maken. “

Ook doorgedreven datamining en beter gekoppelde gegevensbanken moeten het net nog verder sluiten voor fraudeurs.

Vorig jaar bracht de strijd tegen sociale fraude 180 miljoen euro op. Dat was 30 procent meer dan het voorgaande jaar. Tommelein schreef het succes onder meer toe aan de oprichting van de kliklijn. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content