Gaan de gemeenten binnenkort het belastingtarief verhogen?

© iStock

Een studie van Belfius leert dat de gemeenten minder belastingen kunnen innen door de taxshift. Dat zou wel eens kunnen betekenen dat ze binnenkort de opcentiemen verhogen.

Gisteren lieten we al weten dat de lokale besturen een begroting in evenwicht hebben. Maar wanneer we de studie van Belfius van naderbij bekijken, komen we tot de conclusie dat de gemeenten binnen dit en vijf jaar 260 miljoen euro verliezen door de taxshift.

Belastinghervorming

Dat verlies is een gevolg van een aantal belastinghervormimngen die Charles Michel en zijn team tijdens de regeerperiode willen doorvoeren. Een eerste hervorming is nu al voelbaar: een verhoging van de forfaitaire beroepskosten voor de werknemers.

Maar de komende jaren gaat de regering nog een stapje verder. Om te beginnen schaft ze de belastingschijf van 30 procent af. Daartoe wordt er een eerste stap gezet voor het inkomenstenjaar 2016. In het inkomstenjaar 2018 volgt een verhoging van de belastingvrije som .

Minder belastingen betekenen voor de gemeenten dat ze op een kleiner bedrag opcentiemen moeten heffen. Maar Geert Gielens, de hoofdeconoom van Belfius nuanceerde op de voorstelling van het rapport de cijfers. “Door de taxshift gaan ook de lasten voor werkgevers naar omlaag, wat extra jobs moet opleveren. Als er 40.000 jobs bijkomen, vloeit 35 miljoen euro per jaar terug naar de lokale besturen”, benadrukte hij.

Verhoging opcentiemen

Al is Jan Leroy van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten daar niet van overtuigd. In De Tijd laat Leroy weten dat de gemeenten dan nog steeds ruim 200 miljoen euro aan belastingen mislopen. “Om die budgettaire klap op te vangen zullen veel lokale besturen de opcentiemen verhogen”, zegt hij in de krant. “Het gaat om een verhoging van het belastingtarief, niet om een belastingverhoging.”

Door hogere opcentiemen te heffen op kleinere bedragen hopen de gemeenten evenveel belastingen te innen. Maar zo’n verhoging zal hoe dan ook niet van vandaag op morgen gebeuren. Leroy denkt dat de gemeenten zullen wachten tot na de lokale verkiezingen van 2018 om zulke beslissingen te nemen.

Eerder dit jaar hebben een aantal gemeenten nog de belastingtarieven verlaagd. In januari hebben vijftien lokale besturen het mes gezet in de aanvullende personenbelasting. Onder meer Berlaar, Geraardsbergen en Lokeren hebben toen de tarieven verlaagd. Daarnaast hebben de gemeentebesturen van Bree, Halle, Hove, Mechelen en Putte beslist de opcentiemen op de onroerende voorheffing te verlagen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content