Voor zaken die gebruikmaken van de regeling, worden de belastingen en de btw niet op basis van de reële inkomsten en aankopen berekend, maar op basis van een forfait per sector. Voor zowel de handelaar als de fiscus betekent het een grote administratieve vereenvoudiging, maar het forfait is ook fraudegevoelig. Al jaren wordt het toepassingsgebied van het systeem ingeperkt.

Momenteel maken nog ongeveer 6.000 handelaars er gebruik van. Het gaat onder anderen om 1.500 cafébazen, 1.150 kappers, en 1.000 bakkers.

De regering schaft het forfait nu af, omdat het wetboek economisch recht, dat er onder de vorige regering kwam, bepaalt dat alle zelfstandigen een boekhouding moeten voeren.

Er komt een overgangs­regeling: het systeem wordt op 1 januari 2022 afgesloten voor nieuwe instromers, maar wie het al gebruikt, kan dat nog tot 1 januari 2028 blijven doen.

Voor zaken die gebruikmaken van de regeling, worden de belastingen en de btw niet op basis van de reële inkomsten en aankopen berekend, maar op basis van een forfait per sector. Voor zowel de handelaar als de fiscus betekent het een grote administratieve vereenvoudiging, maar het forfait is ook fraudegevoelig. Al jaren wordt het toepassingsgebied van het systeem ingeperkt. Momenteel maken nog ongeveer 6.000 handelaars er gebruik van. Het gaat onder anderen om 1.500 cafébazen, 1.150 kappers, en 1.000 bakkers. De regering schaft het forfait nu af, omdat het wetboek economisch recht, dat er onder de vorige regering kwam, bepaalt dat alle zelfstandigen een boekhouding moeten voeren. Er komt een overgangs­regeling: het systeem wordt op 1 januari 2022 afgesloten voor nieuwe instromers, maar wie het al gebruikt, kan dat nog tot 1 januari 2028 blijven doen.