Dat schrijft De Tijd.

De fiscus voert twee soorten controles uit. De eerste zijn de beheerscontroles, waarbij de belastingaangiften worden nagekeken op fouten. Dergelijke controles werden vorig jaar bij ruim 2,2 miljoen Belgen uitgevoerd. Het leidde tot ruim 445.000 aanpassingen of een op de vijf.

Bij de ruim 91.000 grondige controles die uitgevoerd werden, had de fiscus in 53.000 gevallen prijs. Met andere woorden: meer dan de helft van de Belgen die onderworpen werden aan een grondige controle, gaf een deel van zijn inkomsten niet aan.

Minder controles

Dezelfde tendens is merkbaar bij de controles van bedrijven. Vorig jaar werden 62.000 ondernemingen grondig gecontroleerd. Ruim 36.000 waren niet in orde. Dat leidde tot zo'n 2,5 miljard euro extra inkomsten voor de fiscus. Daarnaast leverden de beheerscontroles bij bedrijven ruim 410 miljoen euro extra op.

Opmerkelijk: de fiscus controleerde minder in 2014, maar het leverde wel meer op. Volgens Financiën gebeurt de selectie nu grondiger, omdat ze centraal -vanuit Brussel- wordt gestuurd.

(Belga/RR)

Dat schrijft De Tijd.De fiscus voert twee soorten controles uit. De eerste zijn de beheerscontroles, waarbij de belastingaangiften worden nagekeken op fouten. Dergelijke controles werden vorig jaar bij ruim 2,2 miljoen Belgen uitgevoerd. Het leidde tot ruim 445.000 aanpassingen of een op de vijf. Bij de ruim 91.000 grondige controles die uitgevoerd werden, had de fiscus in 53.000 gevallen prijs. Met andere woorden: meer dan de helft van de Belgen die onderworpen werden aan een grondige controle, gaf een deel van zijn inkomsten niet aan. Dezelfde tendens is merkbaar bij de controles van bedrijven. Vorig jaar werden 62.000 ondernemingen grondig gecontroleerd. Ruim 36.000 waren niet in orde. Dat leidde tot zo'n 2,5 miljard euro extra inkomsten voor de fiscus. Daarnaast leverden de beheerscontroles bij bedrijven ruim 410 miljoen euro extra op. Opmerkelijk: de fiscus controleerde minder in 2014, maar het leverde wel meer op. Volgens Financiën gebeurt de selectie nu grondiger, omdat ze centraal -vanuit Brussel- wordt gestuurd.(Belga/RR)