Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Bij de fiscus liggen momenteel nog voor honderden miljoenen euro's onbetaalde boetes die door een rechter zijn opgelegd. Vanaf 1 februari is het voor wanbetalers echter "uit met de pret", aldus de kranten. Dan neemt een computer de opvolging op zich en die kan systematisch de snelste en meest efficiënte manier kiezen om de bedragen te vereffenen. Daarbij gaat het niet meer alleen om het tegenhouden van de terugbetaling van belastingen of het sturen van een deurwaarder, maar bijvoorbeeld ook om derdenbeslag.

Salaris

Zo zal de fiscus werkgevers kunnen contacteren en hen opdragen het openstaande boetegeld van het eerstvolgende salaris af te houden en in de schatkist te storten. Huurders kunnen dan weer een brief in de bus krijgen met het verzoek om een deel van de huursom aan de belastingdiensten over te maken. Tot slot mogen ook de banken post van Financiën verwachten. De fiscus kan hen vragen of er nog "voldoende provisie" op de rekening van de wanbetaler staat. Zo ja, dan mag het verschuldigde bedrag worden doorgestort, aldus de krant. Er zijn wel beperkingen: de wetgever bepaalt dat 1.037 euro netto per maand niet vatbaar is voor beslag.

(Belga/RR)

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.Bij de fiscus liggen momenteel nog voor honderden miljoenen euro's onbetaalde boetes die door een rechter zijn opgelegd. Vanaf 1 februari is het voor wanbetalers echter "uit met de pret", aldus de kranten. Dan neemt een computer de opvolging op zich en die kan systematisch de snelste en meest efficiënte manier kiezen om de bedragen te vereffenen. Daarbij gaat het niet meer alleen om het tegenhouden van de terugbetaling van belastingen of het sturen van een deurwaarder, maar bijvoorbeeld ook om derdenbeslag. Zo zal de fiscus werkgevers kunnen contacteren en hen opdragen het openstaande boetegeld van het eerstvolgende salaris af te houden en in de schatkist te storten. Huurders kunnen dan weer een brief in de bus krijgen met het verzoek om een deel van de huursom aan de belastingdiensten over te maken. Tot slot mogen ook de banken post van Financiën verwachten. De fiscus kan hen vragen of er nog "voldoende provisie" op de rekening van de wanbetaler staat. Zo ja, dan mag het verschuldigde bedrag worden doorgestort, aldus de krant. Er zijn wel beperkingen: de wetgever bepaalt dat 1.037 euro netto per maand niet vatbaar is voor beslag. (Belga/RR)