De procedure werd met succes aangevochten door sp.a bij de Raad van State. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft het systeem in januari, na een verslag van de auditeur van de Raad van State, laten stopzetten en bestudeert nu het defnitieve arrest van de Raad.

Hoewel er op dit moment geen fiscale regularisatie loopt, konden fiscale zondaars toch spontaan een dossier indienen bij de BBI. Die zaken werden behandeld op basis van een interne richtlijn. De boete was afhankelijk van het soort inkomen en de vraag of de feiten al dan niet waren verjaard.

Tarieven

De tarieven die werden gehanteerd lagen volgens sp.a echter te laag, rekening houdend met wat bij afgelopen fiscale regularisatierondes werd aangerekend.

"Bovendien is er maar één instantie die belastingen kan goedkeuren en dat is het parlement", verduidelijkt Kamerlid Peter Vanvelthoven. "Het gaat hier om een duidelijke regularisatie van zwart geld aan lagere tarieven."

De partij stapte daarom vorig jaar naar de Raad van State en kreeg gelijk in het advies dat de auditeur van de Raad verleende. De regering besloot geen voortzetting van de procedure te vragen, waardoor eerstdaags het vonnis van de Raad kan worden verwacht, dat wellicht het advies van de auditeur volgt.

Sp.a hoopt nu dat de geregulariseerde dossiers, het zou gaan om zo'n 350, worden heropend en dat er via een zogenaamde 'ambtshalve wijziging' een hoger tarief zal worden aangerekend. Dat zit er echter niet in.

"De minister wenst afgeronde dossiers niet te heropenen", is te horen bij Van Overtveldt. "Toekomstige laattijdige aangiften zullen via de nieuwe fiscale regularisatie behandeld worden." Die nieuwe regularisatieronde is nog steeds onzeker, omdat er voorlopig geen vereist akkoord met de deelstaten is. (Belga/BO)

De procedure werd met succes aangevochten door sp.a bij de Raad van State. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft het systeem in januari, na een verslag van de auditeur van de Raad van State, laten stopzetten en bestudeert nu het defnitieve arrest van de Raad. Hoewel er op dit moment geen fiscale regularisatie loopt, konden fiscale zondaars toch spontaan een dossier indienen bij de BBI. Die zaken werden behandeld op basis van een interne richtlijn. De boete was afhankelijk van het soort inkomen en de vraag of de feiten al dan niet waren verjaard. De tarieven die werden gehanteerd lagen volgens sp.a echter te laag, rekening houdend met wat bij afgelopen fiscale regularisatierondes werd aangerekend. "Bovendien is er maar één instantie die belastingen kan goedkeuren en dat is het parlement", verduidelijkt Kamerlid Peter Vanvelthoven. "Het gaat hier om een duidelijke regularisatie van zwart geld aan lagere tarieven." De partij stapte daarom vorig jaar naar de Raad van State en kreeg gelijk in het advies dat de auditeur van de Raad verleende. De regering besloot geen voortzetting van de procedure te vragen, waardoor eerstdaags het vonnis van de Raad kan worden verwacht, dat wellicht het advies van de auditeur volgt. Sp.a hoopt nu dat de geregulariseerde dossiers, het zou gaan om zo'n 350, worden heropend en dat er via een zogenaamde 'ambtshalve wijziging' een hoger tarief zal worden aangerekend. Dat zit er echter niet in. "De minister wenst afgeronde dossiers niet te heropenen", is te horen bij Van Overtveldt. "Toekomstige laattijdige aangiften zullen via de nieuwe fiscale regularisatie behandeld worden." Die nieuwe regularisatieronde is nog steeds onzeker, omdat er voorlopig geen vereist akkoord met de deelstaten is. (Belga/BO)