Fiscale Bemiddelingsdienst moet meer conflicten tussen fiscus en belastingplichtigen behandelen

© Istock

De Fiscale Bemiddelingsdienst heeft vorig jaar 13 procent meer geschillen tussen de belastingplichtigen en de fiscus moeten behandelen.

Dat schrijft De Tijd.

In 2014 heeft de Fiscale Bemiddelingsdienst 3.546 nieuwe verzoeken moeten behandelen. Dat is een stijging van 13 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. In 2013 was die toename nog 14 procent.

De dienst heeft vorig jaar 931 van de 1.428 dossiers kunnen afsluiten met een wederzijds akkoord, of 65 procent van alle dossiers. De blijvende meningsverschillen klokken af op 300. In meer dan één op de tien gevallen (14 procent) werd de Fiscale Bemiddelingsdienst ontheven van de bevoegdheid, bijvoorbeeld omdat de belastingplichtige zijn aanvraag intrekt.

14.500 verzoeken sinds oprichting

Sinds de oprichting in 2010 heeft de dienst al 14.500 verzoeken van burgers, ondernemers of hun vertegenwoordigers ontvangen. Dankzij de Fiscale Bemiddelingsdienst kan een gerechtelijke procedure vermeden worden. Het traject is bovendien korter van duur en minder stressvol.

Indien de belastingplichtige naar de rechter stapt tegen een fiscale aanslag moet hij zelf de advocatenkosten dragen. De wet bepaalt dat de fiscus de belastingplichtige niet moet vergoeden voor de gemaakte kosten, ook niet als die laatste de rechtszaak wint. De rechtsplegingsvergoeding hangt af van de waarde van het geschil en varieert tussen 165 en 16.500 euro.

Bij verlies wordt de belastingplichtige wel veroordeeld tot het betalen van een rechtsplegingsvergoeding aan de staat.(DeTijd/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content