U zegt dat een rechtvaardiger verdeling van de belastingdruk die druk kan doen dalen. Hoezo?

Michel Maus: "België spant internationaal de kroon wat de belastingdruk op arbeid betreft en dat werkt zwartwerk in de hand. Zwartwerk is goed voor 16,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ter vergelijking: in Nederland is dat 9,2 procent en in Frankrijk 13,1 procent. Als we het zwartwerk kunnen verminderen tot 10 à 11 procent van het bbp dan levert dat ons land 8 miljard euro op."

"Een rechtvaardige verdeling heeft een psychologisch effect."

"Het is belangrijk de oorzaken in kaart te brengen. De ongelijke verdeling veroorzaakt frustraties bij de werkende bevolking. Zij moet toezien hoe de overheid 60 procent van haar loon opeist, terwijl een miljonair als Marc Coucke belastingvrij 600 miljoen kan opstrijken door de verkoop van Omega Pharma. Door die frustraties keert de werkende bevolking zich tegen de belastingen."

"Een rechtvaardige verdeling heeft een psychologisch effect. Door de belastingdruk op arbeid te verlichten via een taxshift zullen mensen minder snel aan de slag gaan op de zwarte markt. Daardoor kan de overheid meer belastingen innen en de last op arbeid verlagen."

Een taxshift kan dus ingezet worden als wapen tegen de hoge belastingdruk op arbeid?

Maus: "Met alleen maar belastingenverlagingen door te voeren, komen we er niet. De overheid moet nu eenmaal bepaalde groepen fiscaal tegen de schenen schoppen. Het fiscale systeem moet op lange termijn opnieuw gezond gemaakt worden."

"Door de belastbare grondslag te verbreden, kan de belastingdruk op arbeid verlaagd worden. Stel dat het belastingpercentage van '60 procent' in ons land kan worden teruggebracht tot 45 procent, dan hebben gezinnen 15 procent meer koopkracht. Zo kunnen zij niet alleen de economie aanzwengelen, maar ook een vermogen opbouwen. Dat helpt hen dan weer een pensioen uit te bouwen."

Hoe ziet u de taxshift? In welke richting moet de druk verschuiven?

"Het is geen slecht idee om fiscale vrijstellingen af te schaffen."

Maus: "De overheid moet alle wegen bewandelen. Om te beginnen is het geen slecht idee enkele fiscale vrijstellingen af te schaffen. De btw-tarieven in België zijn daar een mooi voorbeeld van. Het basistarief in ons land is 21 procent. Wij zitten in de Europese middenmoot. Maar als we naar de Belgische btw-ontvangsten kijken, dan komen de pijnpunten aan het licht. In België genieten veel bedrijven van allerhande uitzonderingen op het basistarief. In totaal haalt ons land 10 à 11 procent inkomsten uit belastingen op consumptie. Ook talloze vermogens genieten van fiscale vrijstellingen."

"Daarnaast moet de overheid meer aandacht geven aan milieufiscaliteit. Ze haalt veel te weinig inkomsten uit onder andere belastingen op milieuvervuiling. België is één van de kneusjes van de Europese klas." (NS)

Michel Maus: "België spant internationaal de kroon wat de belastingdruk op arbeid betreft en dat werkt zwartwerk in de hand. Zwartwerk is goed voor 16,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ter vergelijking: in Nederland is dat 9,2 procent en in Frankrijk 13,1 procent. Als we het zwartwerk kunnen verminderen tot 10 à 11 procent van het bbp dan levert dat ons land 8 miljard euro op.""Het is belangrijk de oorzaken in kaart te brengen. De ongelijke verdeling veroorzaakt frustraties bij de werkende bevolking. Zij moet toezien hoe de overheid 60 procent van haar loon opeist, terwijl een miljonair als Marc Coucke belastingvrij 600 miljoen kan opstrijken door de verkoop van Omega Pharma. Door die frustraties keert de werkende bevolking zich tegen de belastingen.""Een rechtvaardige verdeling heeft een psychologisch effect. Door de belastingdruk op arbeid te verlichten via een taxshift zullen mensen minder snel aan de slag gaan op de zwarte markt. Daardoor kan de overheid meer belastingen innen en de last op arbeid verlagen."Maus: "Met alleen maar belastingenverlagingen door te voeren, komen we er niet. De overheid moet nu eenmaal bepaalde groepen fiscaal tegen de schenen schoppen. Het fiscale systeem moet op lange termijn opnieuw gezond gemaakt worden.""Door de belastbare grondslag te verbreden, kan de belastingdruk op arbeid verlaagd worden. Stel dat het belastingpercentage van '60 procent' in ons land kan worden teruggebracht tot 45 procent, dan hebben gezinnen 15 procent meer koopkracht. Zo kunnen zij niet alleen de economie aanzwengelen, maar ook een vermogen opbouwen. Dat helpt hen dan weer een pensioen uit te bouwen."Maus: "De overheid moet alle wegen bewandelen. Om te beginnen is het geen slecht idee enkele fiscale vrijstellingen af te schaffen. De btw-tarieven in België zijn daar een mooi voorbeeld van. Het basistarief in ons land is 21 procent. Wij zitten in de Europese middenmoot. Maar als we naar de Belgische btw-ontvangsten kijken, dan komen de pijnpunten aan het licht. In België genieten veel bedrijven van allerhande uitzonderingen op het basistarief. In totaal haalt ons land 10 à 11 procent inkomsten uit belastingen op consumptie. Ook talloze vermogens genieten van fiscale vrijstellingen.""Daarnaast moet de overheid meer aandacht geven aan milieufiscaliteit. Ze haalt veel te weinig inkomsten uit onder andere belastingen op milieuvervuiling. België is één van de kneusjes van de Europese klas." (NS)