Je kan een woning in Frankrijk zien als een vakantiebestemming of als een investering. In het tweede geval is het vooral de bedoeling om huurinkomsten te ontvangen en de woning op termijn met winst te verkopen. In beide gevallen moet je rekening houden met een Franse belasting.

Sociale lasten

Specifiek aan de Franse belasting op de winst - meerwaarde - en huurinkomsten, is dat je een sociale last van 15,5 procent moet betalen. Maak je winst op de verkoop van een woning, dan voegt deze 15,5 procent zich bij de basisbelasting van 19 procent zodat je in totaal 34,5 procent meerwaardebelasting betaalt.

Arrest van het Hof van Justitie

Op 26 februari 2015 deed het Europese Hof van Justitie een uitspraak waarin het stelde dat de sociale last van 15,5 procent die Frankrijk toepast, niet strookt met de Europese regels.

Frankrijk mag geen sociale lasten heffen op het vermogen van niet-inwoners die in een andere EU-lidstaat - bijvoorbeeld België - werken en daar hun sociale lasten betalen. Dit betekent dan ook dat de belasting op de winst van de verkoop van een Franse woning van 34,5 procent wordt teruggebracht tot 19 procent.

Bezwaarschrift

Om de ten onrechte betaalde sociale heffing van 15,5 procent terug te krijgen van de Franse staat, moet je een bezwaarschrift indienen. Gaat het om een winst op een Franse woning, dan moet je het bezwaarschrift indienen bij de controleur van de plaats waar de woning is gelegen.

Bij huurinkomsten, moet je het bezwaar aangetekend richten tot de centrale administratie voor niet-inwoners. Je hebt twee jaar de tijd om dit te doen, maar laat er geen gras over groeien.(JS)

Je kan een woning in Frankrijk zien als een vakantiebestemming of als een investering. In het tweede geval is het vooral de bedoeling om huurinkomsten te ontvangen en de woning op termijn met winst te verkopen. In beide gevallen moet je rekening houden met een Franse belasting. Specifiek aan de Franse belasting op de winst - meerwaarde - en huurinkomsten, is dat je een sociale last van 15,5 procent moet betalen. Maak je winst op de verkoop van een woning, dan voegt deze 15,5 procent zich bij de basisbelasting van 19 procent zodat je in totaal 34,5 procent meerwaardebelasting betaalt.Op 26 februari 2015 deed het Europese Hof van Justitie een uitspraak waarin het stelde dat de sociale last van 15,5 procent die Frankrijk toepast, niet strookt met de Europese regels. Frankrijk mag geen sociale lasten heffen op het vermogen van niet-inwoners die in een andere EU-lidstaat - bijvoorbeeld België - werken en daar hun sociale lasten betalen. Dit betekent dan ook dat de belasting op de winst van de verkoop van een Franse woning van 34,5 procent wordt teruggebracht tot 19 procent.Om de ten onrechte betaalde sociale heffing van 15,5 procent terug te krijgen van de Franse staat, moet je een bezwaarschrift indienen. Gaat het om een winst op een Franse woning, dan moet je het bezwaarschrift indienen bij de controleur van de plaats waar de woning is gelegen. Bij huurinkomsten, moet je het bezwaar aangetekend richten tot de centrale administratie voor niet-inwoners. Je hebt twee jaar de tijd om dit te doen, maar laat er geen gras over groeien.(JS)