In België is het toegelaten een beperkt aantal goederen mee te nemen uit een niet-Europese lidstaat zonder dat je daar belastingen of invoerrechten op verschuldigd bent. Maar je moet wel rekening houden met een aantal regels.

Je hoeft geen rechten te betalen als je de goederen hebt aangekocht in winkels die een belastingvrijstelling geven, zoals een taxfreeshop op een luchthaven. Je moet ook geen belasting betalen als je het product zelf cadeau hebt gekregen. Hoe dan ook ben je verplicht aangifte te doen van al je artikelen, ook al krijg je een vrijstelling. Je riskeert een boete als je dat niet doet.

Beperkingen

In België geldt een beperking op het aantal belastingvrije goederen die je mag meenemen uit een niet-Europese lidstaat. Zo mag je slechts voor 430 euro aan spullen meebrengen naar België als je reist met een vliegtuig of een boot. Kies je voor de wagen, een privéboot of een privéjet, dan mag je de 300 euro niet overschrijden.

Daarnaast gelden er beperkingen op specifieke producten (tabel). Ook voor bepaalde plant- en diersoorten gelden strikte regels. Wie met vuurwapens en munitie de grens oversteekt, ongeacht of het voor de sport is zoals jagen, moet rekening houden met beperkingen.

FOD Financiën
© FOD Financiën

Namaakartikelen worden tijdens de grenscontroles in beslaggenomen. Als je namaak invoert, riskeer je een boete van 50 tot 20.000 euro.

Artikelen uit een Europese lidstaat

Als je spullen hebt gekocht uit een Europese lidstaat betaal je geen accijnzen als je ze al hebt betaald in het land zelf. De douane hanteert bovendien enkele criteria om na te gaan of de producten niet bestemd zijn voor commerciële doeleinden. Zo wordt er gekeken naar de wijze van vervoer en de plaats waar de producten zich bevinden. Ook de hoeveelheid (tabel) speelt een cruciale rol.

FOD Financiën
© FOD Financiën
In België is het toegelaten een beperkt aantal goederen mee te nemen uit een niet-Europese lidstaat zonder dat je daar belastingen of invoerrechten op verschuldigd bent. Maar je moet wel rekening houden met een aantal regels. Je hoeft geen rechten te betalen als je de goederen hebt aangekocht in winkels die een belastingvrijstelling geven, zoals een taxfreeshop op een luchthaven. Je moet ook geen belasting betalen als je het product zelf cadeau hebt gekregen. Hoe dan ook ben je verplicht aangifte te doen van al je artikelen, ook al krijg je een vrijstelling. Je riskeert een boete als je dat niet doet.In België geldt een beperking op het aantal belastingvrije goederen die je mag meenemen uit een niet-Europese lidstaat. Zo mag je slechts voor 430 euro aan spullen meebrengen naar België als je reist met een vliegtuig of een boot. Kies je voor de wagen, een privéboot of een privéjet, dan mag je de 300 euro niet overschrijden. Daarnaast gelden er beperkingen op specifieke producten (tabel). Ook voor bepaalde plant- en diersoorten gelden strikte regels. Wie met vuurwapens en munitie de grens oversteekt, ongeacht of het voor de sport is zoals jagen, moet rekening houden met beperkingen. Namaakartikelen worden tijdens de grenscontroles in beslaggenomen. Als je namaak invoert, riskeer je een boete van 50 tot 20.000 euro.Als je spullen hebt gekocht uit een Europese lidstaat betaal je geen accijnzen als je ze al hebt betaald in het land zelf. De douane hanteert bovendien enkele criteria om na te gaan of de producten niet bestemd zijn voor commerciële doeleinden. Zo wordt er gekeken naar de wijze van vervoer en de plaats waar de producten zich bevinden. Ook de hoeveelheid (tabel) speelt een cruciale rol.