Toeristen die de komende maanden op reis gaan naar de Balearen, een eilandengroep in de Middellandse Zee die onder meer Mallorca en Ibiza omvat, moeten vanaf 1 juli een zogenaamde toeristentaks betalen. Dat schrijft De Tijd.

Te grote toestroom toeristen

De belasting is een iniatief van het linkse regiobestuur die van oordeel is dat de eilandengroep te veel toeristen aantrekt. Elk jaar trekken er zo'n 14 miljoen toeristen naar de Belearen. Dat terwijl de eilandengroep slechts 1,1 miljoen inwoners telt. Met de nieuwe belasting hoopt het bestuur de enorme toevloed toeristen een halt toe te roepen. 'We hebben de maximumcapaciteit in de zomer echt wel bereikt', klinkt het.

Maar wat houdt de belasting juist in? De toeristentaks geldt voor elke buitenland die ouder is dan 16 jaar en een nacht doorbrengt op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. Het regiobestuur benadrukt daarbij dat de maatregel geldt voor verblijven in hotels, appartementen, plattelandsverblijven, herbergen, pensionnetjes, B&B's, vakantiewoningen, campings en andere gebouwen met een toeristische bestemming.

De tarieven

De tarieven verschillen van periode tot periode. Zo moeten toeristen die tussen 1 mei en 31 oktober in een vier- of vijfsterrenhotel logeren 2 euro belastingen betalen per nacht. Wie in pensionnetje of op een camping moet slechts 0,50 euro per nacht betalen.

Wie buiten het toeristische seizoen afzakt naar de Balearen moet maar de helft van de belastingen betalen. Die vermindering geldt ook vanaf de negende nacht in het hoogseizoen.

Het regiobestuur verwacht dat de belasting dit jaar ongeveer 50 miljoen euro in het laatje gaat brengen. De regering wil het geld gebruiken om te investeren in duurzaam toerisme en het onderhoud van parken. De belasting is geen primeur. Tussen 2001 en 2003 hebben de Balearen al eens toeristentaks gelanceerd. Toen leverde de belasting 160 miljoen euro op, schrijft de krant. (NS)

Toeristen die de komende maanden op reis gaan naar de Balearen, een eilandengroep in de Middellandse Zee die onder meer Mallorca en Ibiza omvat, moeten vanaf 1 juli een zogenaamde toeristentaks betalen. Dat schrijft De Tijd. De belasting is een iniatief van het linkse regiobestuur die van oordeel is dat de eilandengroep te veel toeristen aantrekt. Elk jaar trekken er zo'n 14 miljoen toeristen naar de Belearen. Dat terwijl de eilandengroep slechts 1,1 miljoen inwoners telt. Met de nieuwe belasting hoopt het bestuur de enorme toevloed toeristen een halt toe te roepen. 'We hebben de maximumcapaciteit in de zomer echt wel bereikt', klinkt het. Maar wat houdt de belasting juist in? De toeristentaks geldt voor elke buitenland die ouder is dan 16 jaar en een nacht doorbrengt op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. Het regiobestuur benadrukt daarbij dat de maatregel geldt voor verblijven in hotels, appartementen, plattelandsverblijven, herbergen, pensionnetjes, B&B's, vakantiewoningen, campings en andere gebouwen met een toeristische bestemming. De tarieven verschillen van periode tot periode. Zo moeten toeristen die tussen 1 mei en 31 oktober in een vier- of vijfsterrenhotel logeren 2 euro belastingen betalen per nacht. Wie in pensionnetje of op een camping moet slechts 0,50 euro per nacht betalen. Wie buiten het toeristische seizoen afzakt naar de Balearen moet maar de helft van de belastingen betalen. Die vermindering geldt ook vanaf de negende nacht in het hoogseizoen. Het regiobestuur verwacht dat de belasting dit jaar ongeveer 50 miljoen euro in het laatje gaat brengen. De regering wil het geld gebruiken om te investeren in duurzaam toerisme en het onderhoud van parken. De belasting is geen primeur. Tussen 2001 en 2003 hebben de Balearen al eens toeristentaks gelanceerd. Toen leverde de belasting 160 miljoen euro op, schrijft de krant. (NS)