De Vlaamse belastingdienst zet Nederlandse notarissen buitenspel

. © iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Vlaamse belastingdienst ligt opnieuw op ramkoers met de fiscalisten. De bron van ergernis is deze keer een standpunt over schenkingen met een voorbehoud van vruchtgebruik. “Voortaan moet daar schenk- of erfbelasting op worden betaald. Ook al werkte je samen met een Nederlandse notaris”, zegt Wim Vetters, fiscaal advocaat bij Eubelius.

Vlaanderen is sinds 2015 volledig bevoegd voor de schenkbelasting. Daardoor is het niet langer aan de federale overheidsdienst Financiën om die belastingen te innen. Maar de overdracht van de bevoegdheden heeft al meermaals tot wrevel geleid tussen de Vlaamse belastingdienst (Vlabel) en de fiscalisten. Eerder stelde Vlabel geschonken levensverzekeringen niet langer vrij van erfbelasting. Nu richt ze haar pijlen op roerende schenkingen met een voorbehoud van vruchtgebruik.

Nederlandse route sluiten

Vlabel liet me al weten dat schenkingen uit het verleden niet worden geviseerd. Dat is toch al geruststellend

“Het is een zeer gangbare praktijk dat Belgen bijvoorbeeld een effectenportefeuille schenken, maar het vruchtgebruik bij zich houden. Heel vaak doen ze daarvoor een beroep op een Nederlandse notaris”, verduidelijkt Vetters. Wie een Nederlandse notaris in de arm neemt, hoeft geen schenkbelasting te betalen als de schenker tot drie jaar na de schenking in leven blijft. In rechte lijn bedraagt de schenkbelasting in Vlaanderen 3 procent, in andere gevallen is dat 7 procent. “Je kunt de schenking achteraf probleemloos registreren in België, als je bijvoorbeeld binnen de drie jaar zwaar ziek zou worden”, verduidelijkt Vetters.

Maar Vlabel wil de Nederlandse route sluiten. Volgens een nieuw standpunt van de belastingdienst is voortaan altijd schenkbelasting verschuldigd op een schenking van roerende goederen met een voorbehoud van vruchtgebruik, , ten minste wanneer men de erfbelasting wilt vermijden. “Maar als je kunt kiezen tussen 3 procent betalen bij leven of 27 procent na een overlijden, dan is registreren en schenkbelasting betalen uiteraard een evidentie”, aldus Vetters.

Volgens informatie van Vetters geldt het nieuwe standpunt voor alle roerende schenkingen met een voorbehoud van vruchtgebruik vanaf 1 september 2013. “Vlabel liet al weten het temporeel aspect nog te zullen herbekijken, zodat schenkingen uit het verleden allicht niet geviseerd worden, minstens dat iedereen nog de kans krijgt om alsnog te registreren. Dat is toch al geruststellend”, aldus de fiscalist. Al is hij ervan overtuigd dat het nieuwe standpunt van Vlabel tot procedures zal leiden. “Ik ben er bijna zeker van dat de rechtbanken het standpunt zullen neerhalen, maar dat zullen we pas binnen een paar jaar weten.”

Ook Anton Van Zantbeek, advocaat en professor stelt zich luidop vragen bij de werking van de Vlaamse belastingdienst.“De dadendrang van Vlabel is zo groot dat je je kunt afvragen of het Vlaamse Parlement nog wel zeggenschap heeft over de fiscale wetten.”

Druk jaar voor notarissen

Uit het jaarverslag van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN) blijkt bovendien dat 2015 een druk jaar was voor de Belgische notarissen. Vorig jaar hebben de notariskantoren 925.000 akten verwerkt: 6,1 procent meer dan in 2014 en een nieuw record.

De belangrijkste motor achter het hoge aantal notariële akten is de sterke stijging van het aantal vastgoedtransacties, als gevolg van de lage intrestvoeten. Het aantal kredietakten steeg met 15 procent.

Nog uit het jaarverslag blijkt dat in 2015 66 procent van de Belgische bedrijven bij een notaris over de vloer kwam, voor ruim 100.000 raadplegingen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content