CD&V: ‘Inkomsten student-ondernemers tot 6.500 euro vrijstellen van belastingen’

© Getty Images/iStockphoto

CD&V heeft een wetsvoorstel klaar dat student-ondernemers een fiscaal duwtje in de rug moet geven. De partij wil student-ondernemers vrijstellen van belastingen tot 6.505,33 euro.

Met het voorstel willen de christen-democraten een ongelijkheid wegwerken tusssen studenten die een centje bijverdienen als jobstudent en zij die dat doen door als zelfstandige aan de slag te gaan. Dat schrijft De Standaard. Wie als jobstudent werkt, geniet een fiscaal aantrekkelijk statuut met verminderde RSZ-bijdragen. Voor ondernemingsgezinde studenten is de Belgische fiscaliteit veel minder gunstig.

Studenten die in hoofdberoep zelfstandig worden, moeten 21,5 procent RSZ betalen. Zij die dat in bijberoep doen moeten vanaf 1.439,42 euro 21,5 procent sociale bijdragen betalen. “‘De bestaande regeling is niet ­ondernemingsvriendelijk’, zegt het CD&V-Kamerlid Griet Smaers.

Belastingvrij bedrag optrekken

Zij wil samen met haar partij student-ondernemers vrijstellen van belastingen tot 6.505,33 euro. Boven dat bedrag betalen ze de gewone bijdragevoet van 21,5 procent. Om het risico op misbruik in te dijken, kan het statuut maar worden gebruikt tot 13.010,66 euro aan inkomsten en tot de leeftijd van 25 jaar. De student moet bovendien kunnen bewijzen dat hij gewoonlijk, hoofdzakelijk en actief onderwijs volgt. “De centrale doelstelling blijft het behalen van een diploma”, verduidelijkt Smaers.

Voorts wordt het bedrag om te bepalen of de student-ondernemer al dan niet fiscaal ten laste is van de ouders, gelijkgetrokken met dat van jobstudenten. Het wetsvoorstel voorziet ook in de opening van een recht op gezondheidszorg tegen bepaalde voorwaarden.

De partij lijkt steun te krijgen van de coalitiepartners. Zo pleitten de liberalen, met name Tim Vandenput en Patricia Ceysens, al langer voor een gelijkschakeling van de statuten. Al wil Open VLD nog een stapje verder gaan en iedereen vanaf 18 jaar een ondernemingsnummer toekennen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content