Koen Van Duyse

'De overheid houdt ervan om haar burgers en ondernemingen regeltjes en verplichtingen op te leggen, vaak onder het mom dat ze goed voor ons zijn en dat ze ons beschermen. Leading by example is er bij de fiscus echter niet bij', zegt Koen Van Duyse, partner van Tiberghien Advocaten

Anton Van Zantbeek

'Het limitarisme is een recente stroming in de politieke filosofie, die door nog hogere belastingen meer wil herverdelen. Zolang er armoede is, stellen de limitaristen, moet er een bovengrens zijn aan de rijkdom die anderen kunnen vergaren. Maar het Belgische voorbeeld toont aan dat de limitaristen de bal jammerlijk misslaan.' Dat zegt Anton Van Zantbeek, advocaat bij Rivus en gastdocent aan de Fiscale Hogeschool.

Trends
Alain Mouton

De heffing op korte vliegreizen onder 500 kilometer is een groene trofee in het begrotingsakkoord. Maar nog voor die er echt is, rammelt de vliegtuigtaks aan alle kanten. Er is onduidelijkheid over de omvang van de belasting en vooral: ze is internationaalrechtelijk onwettig.

Michel Maus

'De discussie over de hervorming van het (para)fiscaal statuut van de sport is een mooi voorbeeld van hoe het debat wordt gestuurd en hoe er vooral 'naar de ander' wordt gekeken. Een grote fiscale en sociale hervorming bereikt men echter niet door enkel uit te pakken met een paar symbooltrofeeën.' Dat zeg Michel Maus, advocaat en hoogleraar fiscaal recht.

Het aandeel van de milieubelastingen in de totale belastingen in België is sinds 2008 gestegen van 5,3 procent naar 6 procent in 2016, maar sindsdien is dat stabiel gebleven. De vergroening van de fiscaliteit heeft zich dus niet voortgezet, blijkt uit een studie van het Planbureau. Bovendien was er een toename van de milieubelastingen bij gezinnen, tegen een daling voor bedrijven.

De Europese ministers van Financiën hebben dinsdag op een bijeenkomst in Luxemburg de tropische eilanden Anguilla, Dominica en de Seychellen van de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen gehaald. Zo slinkt de lijst tot negen jurisdicties.

Uit het magazine
Leen Ketels

'Fiscaal ambtenaren zijn verworden tot pavloviaanse wezens die beloond worden als ze een interne richtlijn naleven en gestraft worden als ze oor hebben naar de redelijke argumenten van de belastingplichtigen.' Dat zegt Leen Ketels, advocaat en vennoot bij Renier & Ketels.Tax.