Bijna zes maanden na de inwerkingtreding van de effectentaks 2.0 vragen twee beleggingsvehikels aan het Grondwettelijk Hof een deel van de wet te vernietigen. Dat meldt De Tijd woensdag.

Ayfer Aydogan

'Men zet het geld op de gemeenschappelijke bankrekening op naam van de weduwe of weduwnaar zodat die dezelfde levensstandaard kan behouden. Maar dat had tot voor kort onaangename gevolgen voor de erfbelasting.' Dat zegt Ayfer Aydogan, advocate en professor vermogensfiscaliteit aan de Universiteit Hasselt.

Trends
Alain Mouton

De Hoge Raad van Financiën heeft een nieuw rapport klaar met een aantal voorstellen voor een brede fiscale hervorming. Het is het eerste van twee adviezen. De focus ligt op een verlaging van de personenbelasting gecompenseerd door onder meer de afschaffing van het fiscaal gunstig regime van de auteursrechten en de invoer van een kerosinetaks.

Uit het magazine
Philippe Renier

'Het perverse effect van de concurrentiestrijd tussen grootbanken en gespecialiseerde vermogensbanken is dat brave onschuldige burgers door lobbywerk het mes op de keel wordt gezet.' Dat zegt Philippe Renier, advocaat en vennoot bij Renier & Ketels.Tax.

Kleinhandelaars die nog altijd zonder boekhouding werken, zullen dat vanaf 2028 wel moeten doen. De regering maakt komaf met de forfaitaire btw, die door almaar minder zaken gebruikt wordt, zo staat donderdag in De Tijd.

Anton Van Zantbeek

'Auteursrechten zijn al lang geen marginaal fenomeen meer. Het is big business geworden. Maar dat is niet het echte probleem', zegt Anton van Zantbeek, advocaat bij Rivus en gastdocent aan de Fiscale Hogeschool.

Steeds meer mensen geven een deel van wat ze zelf erven, binnen het jaar door aan hun kinderen en kleinkinderen. Dat is sinds eind 2018 mogelijk via de fiscaal voordelige doorgeefschenking en het aantal akten van zo'n doorgeefschenking lag vorig jaar op 631, meer dan het dubbel van in 2019. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) verzamelde.

Michel Maus

'Volgens de administratie zijn de negatieve intresten geen vergoeding voor het genot van een kapitaal dat de ontlener heeft gebruikt', zegt Michel Maus, advocaat en hoogleraar fiscaal recht aan de VUB.