Weer iets meer Belgen mogen dit jaar een vooraf ingevulde belastingbrief verwachten. Dat heeft de FOD Financiën woensdagochtend bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse persconferentie over de personenbelasting. In 2022 zullen er zowat 3,8 miljoen voorstellen van vereenvoudigde aangifte (VVA) verstuurd worden. Het gaat om 57 procent van de belastingplichtigen.

Pick-uptrucks zijn zwaarder, vervuilender, gevaarlijker en ze verbruiken meer. Toch betalen de bestuurders in Vlaanderen minder belastingen dan voor een kleine wagen. Hoewel Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele in 2020 al aankondigde hier verandering in te willen brengen, blijft het wachten op actie, zegt Bond Beter Leefmilieu (BBL).

Trends

Fiscaal advocaat Michel Maus pleit voor een betere verstandhouding tussen de burger en de fiscus. Hij heeft daar een stappenplan voor ontwikkeld. Maus is niet alleen fiscaal advocaat en universiteitsprofessor maar ook voorzitter van de vzw Fiscaal Ideaal, een actiegroep die voor eerlijkere belastingen ijvert. Dit weekend is Maus te gast in Trends Talk op Kanaal Z.

In Vlaanderen en Brussel worden de tarieven voor de kilometerheffing voor vrachtwagens verhoogd op 1 juli. Het gaat om een indexaanpassing. Dat meldt Viapass, het publiek orgaan dat de kilometerheffing coördineert en controleert in België.

De federale overheidsdienst (FOD) Financiën organiseert opnieuw lokale zitdagen voor mensen die moeilijkheden hebben met het invullen van hun belastingaangifte. Door de coronacrisis werden die fysieke zitdagen in steden en gemeenten de voorbije jaren (deels) geschrapt. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) reageert tevreden. Lokale besturen moeten voor 6 mei aangeven of ze lokale zitdagen wensen.

Jef Wellens

'Met het nultarief stelt de fiscus de inkomsten vrij van personenbelasting, maar worden ze nog altijd opgenomen in de aangifte. Het zijn bestaansmiddelen, waarop de fiscus om allerlei redenen graag zicht heeft,' zegt Jef Wellens, fiscalist van Wolters Kluwer.

De btw op fietsen en elektrische fietsen wordt dan toch niet verlaagd naar 6 procent. Dat blijkt uit een Koninklijk Besluit dat woensdag werd gepubliceerd in het Staatsblad. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) benadrukt donderdag in een reactie dat de middelen blijven, maar dat die anders besteed zullen worden.

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) waarschuwt maandag in een persbericht voor wat het een 'mirakeloplossing' noemt die al enkele maanden op internet en sociale media de ronde doet. Dankzij een zogenaamde 'geboortetrust' beweren mensen dat ze recht hebben op een erfdeel van 1,5 miljoen euro en als gevolg daarvan nooit meer belastingen zouden moeten betalen. Deze bewering is echter volledig vals en foutief, onderstreept Vlabel.

Leen Ketels

'De fiscale bemiddelaar is nooit een onafhankelijke en neutrale derde', zegt Leen Ketels, advocaat-vennoot bij Renier & Ketels.Tax.

Het Vlaamse aangifteformulier voor de personenbelasting bevat dit jaar 839 codes. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar. De meeste nieuwe ­codes ­hebben, net als in 2021, te maken met de coronamaatregelen.