Automatiseer uw smartphone en bespaar tijd

. © Getty
Roel Van Espen medewerker Trends

Uw smartphone is uw trouwe partner, zowel privé als professioneel. Wilt u de productiviteit en de efficiëntie ervan nog opkrikken? Overweeg dan een app die allerlei taken kan automatiseren.

IFTTT – een afkorting van ‘if this then that‘ – is een bekende onlinedienst met een bijbehorende app voor iPhones en Android-toestellen. Aanvankelijk waren er meerdere IFTTT-apps, maar die zijn nu ondergebracht in één centrale applicatie. Die vormt een gratis brug tussen allerlei ondersteunde tools, websites en toestellen. U kunt die aan elkaar koppelen, en zo zelfs een heuse kettingreactie programmeren. Dat doet u door telkens een voorwaarde of trigger (‘if this‘) aan een actie (‘then that‘) te linken.

“Alles gebeurt in een zogenaamde applet“, weet Karen Dendas van het IT-consultancybedrijf Datalink. “IFTTT stelt honderden voorgeprogrammeerde applets ter beschikking, maar je kan ze ook zelf definiëren. Enkele voorbeelden zijn: zet je smartphone automatisch op stil wanneer je op het werk aankomt, ontvang een e-mail wanneer het morgen zal regenen, laat je Philips Hue-lampen rood worden wanneer iemand de ruimte binnenkomt of pauzeer de muziek op je Sonos-installatie wanneer je wordt gebeld.”

Bedrijven kunnen ook hun eigen software aan IFTTT linken via een zogeheten API. “Daardoor zijn ze niet langer beperkt tot de voorgeprogrammeerde scripts”, legt Karen Dendas uit. “Op die manier worden de mogelijkheden nog een stuk uitgebreider. Ik stel vast dat organisaties steeds meer behoefte hebben aan maatwerkapplicaties om hun processen te digitaliseren. Dat komt hun productiviteit en efficiëntie ten goede. Doordat hun eigen ontwikkelde software kan communiceren met IFTTT, is de gebruikservaring bovendien gepersonaliseerd.”

Alternatieven

Voor iOS-toestellen is er ook Workflow, dat in handen is van Apple. Daarmee kunt u een aantal functies op uw iPhone of iPad automatiseren en die als een aparte app op uw scherm plaatsen. Zo kunt u bijvoorbeeld met een eenvoudige tap bestanden exporteren als pdf, een adres uit uw agenda rechtstreeks opzoeken in Google Maps of meerdere foto’s omzetten in een gif-animatie. In tegenstelling tot IFTTT gaat het dus niet zozeer om ‘if this then that‘-operaties, maar beide apps kunnen wel aan elkaar worden gekoppeld.

Tasker laat u eveneens allerlei taken automatiseren op een Android-toestel. Daarvoor betaalt u eenmalig 2,99 euro. Trigger biedt gelijkaardige mogelijkheden en baseert zich daarvoor op de Bluetooth-, wifi- en NFC-connecties van uw smartphone. De app kan bijvoorbeeld automatisch bepaalde verbindingen uitschakelen wanneer het batterijniveau onder een bepaalde grens zakt. Hij kan ook eigenhandig uw partner een berichtje sturen wanneer u het werk verlaat. Trigger is gratis, maar er zijn ook uitbreidingen tegen betaling.

Microsoft Flow automatiseert taken voor elke smartphone, maar vooral in combinatie met Office 365-toepassingen. Die app is dan ook eerder gericht op bedrijfsmatig gebruik, met koppelingen naar onder meer Microsoft, Google en Dropbox. De app kan u bijvoorbeeld een melding geven wanneer er in Outlook een e-mail van uw baas binnenkomt. Ook uw Google-agenda synchroon houden met uw Outlook-agenda is ermee mogelijk. Microsoft Flow kan gratis worden gebruikt, maar er zijn ook te betalen formules.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content