Een eigenaardig initiatief van de Franse wetgever om het toenemend aantal auto-ongevallen op de Franse wegen te verminderen. Vanaf 1 juli - let wel de wet moet nog gestemd worden - moet elke automobilist die zich op de Franse wegen waagt, een alcoholtester in tweevoud in zijn wagen hebben. Dit geldt ook voor Belgen die om privé- of professionele redenen naar Frankrijk rijden.

De verplichting zou ingaan vanaf 1 juli 2012, dus juist vóór de grote vakantie-uittocht naar het Zuiden. Naar verluidt zou er streng gecontroleerd worden, maar in eerste instantie zou de Franse 'gendarmerie' enkel waarschuwend optreden. Pas vanaf 1 november 2012 zouden er effectief boetes worden uitgedeeld aan chauffeurs die geen alcoholtesters aan boord hebben. Het boetebedrag zou 11 euro bedragen.

Op dit ogenblik is het nog niet duidelijk welk type van alcoholtester door de Franse wetgever zal gehomologeerd worden. Daarvoor is het wachten op de definitieve wet. We houden u op de hoogte. Houd er trouwens rekening mee dat het niet alleen verplicht zal zijn om alcoholtesters in wagen te hebben als u naar Frankrijk rijdt, maar ook een gevarendriehoek en fluorescerende vestjes. Een gevarendriehoek en fluorescerende vestjes zijn trouwens ook in België verplicht.

Johan Steenackers

Een eigenaardig initiatief van de Franse wetgever om het toenemend aantal auto-ongevallen op de Franse wegen te verminderen. Vanaf 1 juli - let wel de wet moet nog gestemd worden - moet elke automobilist die zich op de Franse wegen waagt, een alcoholtester in tweevoud in zijn wagen hebben. Dit geldt ook voor Belgen die om privé- of professionele redenen naar Frankrijk rijden. De verplichting zou ingaan vanaf 1 juli 2012, dus juist vóór de grote vakantie-uittocht naar het Zuiden. Naar verluidt zou er streng gecontroleerd worden, maar in eerste instantie zou de Franse 'gendarmerie' enkel waarschuwend optreden. Pas vanaf 1 november 2012 zouden er effectief boetes worden uitgedeeld aan chauffeurs die geen alcoholtesters aan boord hebben. Het boetebedrag zou 11 euro bedragen. Op dit ogenblik is het nog niet duidelijk welk type van alcoholtester door de Franse wetgever zal gehomologeerd worden. Daarvoor is het wachten op de definitieve wet. We houden u op de hoogte. Houd er trouwens rekening mee dat het niet alleen verplicht zal zijn om alcoholtesters in wagen te hebben als u naar Frankrijk rijdt, maar ook een gevarendriehoek en fluorescerende vestjes. Een gevarendriehoek en fluorescerende vestjes zijn trouwens ook in België verplicht.Johan Steenackers