Toch hebben we gemengde gevoelens bij het feit dat de beleggers nu pas wakker worden. Nog te weinig beleggers hebben gekocht toen het bloed in maart door de straten vloeide. Nog te weinig beleggers waren hebzuchtig genoeg toen iedereen angstig was.

Natuurlijk was het niet gemakkelijk om in maart terug in de markten te stappen, met al de sombere berichten die door de media uitvergroot werden en de talrijke paniekzaaiers die met de ergste scenario's kwamen. De emoties kregen de overhand. Niemand keek nog naar ratio's en waarderingen. Cyclische bedrijven werden gemeden en gewaardeerd alsof ze de komende tien jaar geen winst meer zouden boeken. Op 12 maart namen we een tegendraadse maar rendabele beslissing en toen gaven we ons voorwoord de titel 'Profiteer van de koopjes'.

We adviseerden u zeven cyclische aandelen te kopen. Onze selectie bestond uit ArcelorMittal (toen 15,08 EUR en vorige week, op 12 augustus 24,67 EUR, of goed voor een rendement van 63,5%), CMB (toen 15,12 EUR en vorige week 22,25 EUR, of een rendement van 47,15%), Tessenderlo (toen 24,3 EUR en vorige week 24,12 EUR, of een rendement van -0,8%), Umicore (toen 13,24 EUR en vorige week 18,09 EUR, of een rendement van 36,6%), Bekaert (toen 43,61 EUR en vorige week 91,03 EUR ,of een rendement van 108,75%) Lafarge (toen 30,5 EUR en vorige week 51,95 EUR, of een rendement van 70,3%) en Solvay (toen 42,39 EUR en vorige week 51,95 EUR, of een rendement van 64,1%). Dat komt overeen met een rendement van iets meer dan 55% op amper vijf maanden tijd. Het is het zoveelste bewijs van het feit dat er veel geld kan worden verdiend als het sentiment uitermate pessimistisch is.

Maar gelukkig is het zeker nog niet te laat om terug in de markten te stappen. Er staat een record aan liquiditeiten aan de zijlijn, terwijl de rente heel laag is. De fondsbeheerders krijgen weer geld binnen. En veel aandelen noteren ondanks de stevige rally nog onder boekwaarde. Aandelen zoals Arcelor (dat nog moet profiteren van het herstel in de VS en Europa en nog steeds onder boekwaarde noteert), Tessenderlo (0,7 keer de boekwaarde), Umicore en Lafarge zijn aandelen die voor de komende twaalf maanden nog een mooi potentieel hebben. Daarnaast zouden we nog een mijnbouwer zoals Xstrata in portefeuille nemen en uiteraard wat goudmijnen (zie ook verder in Cash). Ook aandelen die gerelateerd worden aan de landbouwsector hebben nog een gouden toekomst. Aandelen zoals Potash, Rosier en Syngenta mogen in geen enkele portefeuille ontbreken.


Alain Deneef

Toch hebben we gemengde gevoelens bij het feit dat de beleggers nu pas wakker worden. Nog te weinig beleggers hebben gekocht toen het bloed in maart door de straten vloeide. Nog te weinig beleggers waren hebzuchtig genoeg toen iedereen angstig was. Natuurlijk was het niet gemakkelijk om in maart terug in de markten te stappen, met al de sombere berichten die door de media uitvergroot werden en de talrijke paniekzaaiers die met de ergste scenario's kwamen. De emoties kregen de overhand. Niemand keek nog naar ratio's en waarderingen. Cyclische bedrijven werden gemeden en gewaardeerd alsof ze de komende tien jaar geen winst meer zouden boeken. Op 12 maart namen we een tegendraadse maar rendabele beslissing en toen gaven we ons voorwoord de titel 'Profiteer van de koopjes'. We adviseerden u zeven cyclische aandelen te kopen. Onze selectie bestond uit ArcelorMittal (toen 15,08 EUR en vorige week, op 12 augustus 24,67 EUR, of goed voor een rendement van 63,5%), CMB (toen 15,12 EUR en vorige week 22,25 EUR, of een rendement van 47,15%), Tessenderlo (toen 24,3 EUR en vorige week 24,12 EUR, of een rendement van -0,8%), Umicore (toen 13,24 EUR en vorige week 18,09 EUR, of een rendement van 36,6%), Bekaert (toen 43,61 EUR en vorige week 91,03 EUR ,of een rendement van 108,75%) Lafarge (toen 30,5 EUR en vorige week 51,95 EUR, of een rendement van 70,3%) en Solvay (toen 42,39 EUR en vorige week 51,95 EUR, of een rendement van 64,1%). Dat komt overeen met een rendement van iets meer dan 55% op amper vijf maanden tijd. Het is het zoveelste bewijs van het feit dat er veel geld kan worden verdiend als het sentiment uitermate pessimistisch is. Maar gelukkig is het zeker nog niet te laat om terug in de markten te stappen. Er staat een record aan liquiditeiten aan de zijlijn, terwijl de rente heel laag is. De fondsbeheerders krijgen weer geld binnen. En veel aandelen noteren ondanks de stevige rally nog onder boekwaarde. Aandelen zoals Arcelor (dat nog moet profiteren van het herstel in de VS en Europa en nog steeds onder boekwaarde noteert), Tessenderlo (0,7 keer de boekwaarde), Umicore en Lafarge zijn aandelen die voor de komende twaalf maanden nog een mooi potentieel hebben. Daarnaast zouden we nog een mijnbouwer zoals Xstrata in portefeuille nemen en uiteraard wat goudmijnen (zie ook verder in Cash). Ook aandelen die gerelateerd worden aan de landbouwsector hebben nog een gouden toekomst. Aandelen zoals Potash, Rosier en Syngenta mogen in geen enkele portefeuille ontbreken. Alain Deneef