Maar vier weken later staan de beurzen weer op jaarhoogtepunten. Hopelijk hebt u de nieuwe opportuniteit benut en onze tactiek van 'buy the dips' (elke correctie gebruiken om te kopen) gevolgd.
De meeste beleggers en analisten blijven zich verbazen over hoe snel het sentiment op de financiële markten kan omslaan. Plots stijgen de koersen omdat omzet en winst minder zijn gedaald dan verwacht. Dat bewijst wel onze stelling dat in de beurskoersen van het voorjaar enorm veel slecht nieuws verrekend zat en de markten eigenlijk alleen maar konden herstellen in plaats van verder te dalen zoals iedereen blijkbaar verwachtte, want er waren weinig overtuigde kopers op dat moment. Beleggen in aandelen blijft een 'raar fenomeen', want je moet volop kopen als het einde van de wereld in zicht is en volop verkopen als alles rozengeur en maneschijn is en niets de opgang lijkt te kunnen verstoren. Hoe uniek de koopgelegenheden dit voorjaar op de wereldbeurzen wel waren, kunnen we minder dan een halfjaar later al aangeven. Wereldwijd zijn tienduizenden aandelen al tientallen procenten gestegen. Het gemiddelde is ruim 50% op basis van de vooruitgang van de MSCI World Index sinds 9 maart. Dus kopen op de bodem was niet nodig om de jongste maanden bijzonder fraaie returns te halen. De weken ervoor en erna waren ruim voldoende om mooie winsten te maken. Als u maar durfde te kopen terwijl velen u nog steeds sterk afraadden om aandelen in portefeuille te nemen.
De ommekeer in het sentiment heeft ook geleid tot een heel ander markttechnisch beeld. De trend is nu weer opwaarts! Voor velen is het dieptepunt van maart het absolute dieptepunt. Anderen vrezen dan weer dat de zwakke economische fundamentals er op wijzen dat er al de eerstvolgende maanden een einde zal komen aan de opmars van de aandelenmarkten. Wij zitten daar tussenin. We blijven bij onze stelling dat de langetermijnberenmarkt (dalende beurstrend) voor aandelen - gestart in 2000 - nog steeds niet is afgelopen. Dat belet echter niet dat er tussentijds langdurige herstelbewegingen kunnen plaatsgrijpen. Kijk maar naar de fameuze klim van 2003-2007. Zo lang en zo hevig zal de herstelbeweging deze keer niet zijn. U heeft al maanden voluit kunnen profiteren van onze herhaaldelijke en volgehouden oproep om aandelen te kopen. Elke correctie blijft een uitnodiging om dat alsnog te doen. Wie wacht tot alles er weer goed uitziet, zal met de kruimels tevreden moeten zijn.
Danny Reweghs

Maar vier weken later staan de beurzen weer op jaarhoogtepunten. Hopelijk hebt u de nieuwe opportuniteit benut en onze tactiek van 'buy the dips' (elke correctie gebruiken om te kopen) gevolgd. De meeste beleggers en analisten blijven zich verbazen over hoe snel het sentiment op de financiële markten kan omslaan. Plots stijgen de koersen omdat omzet en winst minder zijn gedaald dan verwacht. Dat bewijst wel onze stelling dat in de beurskoersen van het voorjaar enorm veel slecht nieuws verrekend zat en de markten eigenlijk alleen maar konden herstellen in plaats van verder te dalen zoals iedereen blijkbaar verwachtte, want er waren weinig overtuigde kopers op dat moment. Beleggen in aandelen blijft een 'raar fenomeen', want je moet volop kopen als het einde van de wereld in zicht is en volop verkopen als alles rozengeur en maneschijn is en niets de opgang lijkt te kunnen verstoren. Hoe uniek de koopgelegenheden dit voorjaar op de wereldbeurzen wel waren, kunnen we minder dan een halfjaar later al aangeven. Wereldwijd zijn tienduizenden aandelen al tientallen procenten gestegen. Het gemiddelde is ruim 50% op basis van de vooruitgang van de MSCI World Index sinds 9 maart. Dus kopen op de bodem was niet nodig om de jongste maanden bijzonder fraaie returns te halen. De weken ervoor en erna waren ruim voldoende om mooie winsten te maken. Als u maar durfde te kopen terwijl velen u nog steeds sterk afraadden om aandelen in portefeuille te nemen. De ommekeer in het sentiment heeft ook geleid tot een heel ander markttechnisch beeld. De trend is nu weer opwaarts! Voor velen is het dieptepunt van maart het absolute dieptepunt. Anderen vrezen dan weer dat de zwakke economische fundamentals er op wijzen dat er al de eerstvolgende maanden een einde zal komen aan de opmars van de aandelenmarkten. Wij zitten daar tussenin. We blijven bij onze stelling dat de langetermijnberenmarkt (dalende beurstrend) voor aandelen - gestart in 2000 - nog steeds niet is afgelopen. Dat belet echter niet dat er tussentijds langdurige herstelbewegingen kunnen plaatsgrijpen. Kijk maar naar de fameuze klim van 2003-2007. Zo lang en zo hevig zal de herstelbeweging deze keer niet zijn. U heeft al maanden voluit kunnen profiteren van onze herhaaldelijke en volgehouden oproep om aandelen te kopen. Elke correctie blijft een uitnodiging om dat alsnog te doen. Wie wacht tot alles er weer goed uitziet, zal met de kruimels tevreden moeten zijn. Danny Reweghs