34 Belgische miljonairs in 2015 dankzij Lotto en Super Lotto

© iStock

De Nationale Loterij heeft vorig jaar ruim 616 mijoen euro aan winstbedragen uitgekeerd aan meer dan 66 miljoen spelers. Het gaat om 53 procent van de omzet die de Nationale Loterij vorig jaar boekte met haar kansspelen, zo blijkt bij de voorstelling van de jaarresultaten.

De producten “Lotto” en “Super Lotto” zorgden voor niet minder dan 34 miljonairs in België. Twee spelers mogen zich dankzij “Euro Millions” miljonair noemen. Zo was er een winnaar die liefst 21 miljoen euro opstreek en een andere die 15 miljoen euro ontving. Het krasbiljet “Win For Life” bezorgde vorig jaar 32 spelers een levenslange maandrente.

De jongste Lotto-winnaar was vorig jaar 25, de oudste 77 jaar. Voor Euromillions was dat respectievelijk 30 jaar en 33 jaar, en voor Win For Life 22 jaar en 77 jaar.

Belgen gaven minder uit

Voorts blijkt dat de Belgen vorig jaar minder geld hebben uitgegeven aan kansspelen van Nationale Loterij.

Het product “Lotto” was vorig jaar goed voor een omzet van 431,5 miljoen euro, of 37 procent van het totale omzetcijfer, en werd daarmee opnieuw het meest succesvolle product. “Euro Millions” eindigde op 413,8 miljoen euro of 35 procent van de totale omzet. In totaal heeft het bedrijf in 2015 een omzet gedraaid van 1,173 miljard euro.

Dat Lotto weer de bovenhand kreeg boven Euro Millions wijt de Nationale Loterij aan “diverse acties”, zoals Lotto Suprise-trekkingen en twee Super Lotto-trekkingen op vrijdagen-de-dertiende.

De krasbiljetten waren goed voor een verkoop van 220,1 miljoen euro, of 19 procent van de totale omzet.

De verkoop in de fysieke verkooppunten daalde in 2015 met 4,6 procent maar maakt nog steeds zowat 89 procent van de totale omzet uit, met 1,04 miljard euro. De internetverkoop steeg met 17 procent tot zowat 114 miljoen euro en de abonnementen kenden een daling met 7,6 procent tot 19,6 miljoen euro.

Monopolierente

De Nationale Loterij betaalde de Belgische staat vorig jaar een monopolierente van 115 miljoen euro, een bedrag dat voor dit jaar met 20 miljoen euro zou toenenmen, al is het nieuwe beheerscontract nog niet ondertekend, aldus Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij. Het huidige beheerscontract voor de periode 2010-2015 leverde de staat ruim 2,02 miljard euro op.

De Nationale Loterij keerde vorig jaar ook ruim 205 miljoen euro aan subsidiegelden uit ter ondersteuning van heel wat maatschappelijke projecten.

Omzetprognoses voor dit jaar geeft de Nationale Loterij niet, maar nieuw is wel dat het verkoopnetwerk voortaan langer geopend zal zijn, namelijk 7 dagen op 7 tussen 05.00 uur ‘s ochtends en middernacht. Wat de producten betreft zal er een speciale Lotto-trekking gehouden worden op schrikkeldag vrijdag 29 februari. Daarnaast werd er voor de sportweddenschappen SCOOORE! een nieuw spelformulier ingevoerd en wordt er ook een nieuwe krasbiljettenfamilie op de markt gebracht.

De Nationale Loterij bekijkt ook de uitrol van “Lottomatics”, automaten voor de verkoop van kansspelbiljetten. Er zijn er ondertussen een 35-tal verdeeld en 85 contracten gesloten. De Loterij haalde hiervoor de mosterd bij onze buurlanden, met name Luxemburg en Frankrijk, waar de automaten al langer ingang gevonden hebben.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content