Welke fooi geef je op reis?

istock © istock
Roel Van Espen medewerker Trends

Elke vakantiebestemming hanteert eigen regels op het vlak van fooien. In sommige landen is ‘tipping’ gebruikelijk en zelfs gewenst, maar in andere regio’s is het geven van kleingeld uit den boze.

Door een fooi te geven, geef je aan dat je tevreden bent over de service. Word je niet gastvrij ontvangen, is de bediening beroerd of is het eten ronduit slecht, dan hoef je alvast geen extraatje te betalen. Dat is zeker zo in landen waar een fooi geen significant onderdeel van het salaris is.

Binnen Europa is er geen enkel land waarin het loon van een ober of ander dienstverlenend personeel uitsluitend afhangt van fooien. In Amerika zijn ‘tips’ dan weer vaak de enige bron van inkomsten. Daarom is het daar gebruikelijk – en vaak zelfs verplicht – om een bedrag van 15 procent extra te betalen.

In andere landen is het dan weer geen goed idee om personeel te bedanken met een fooi. Dat is zo in onder meer Japan, China, Vietnam en Singapore: daar wordt een extra centje doorgaans als een belediging beschouwd. In Thailand is men intussen wél gewend geraakt aan toeristen die fooien geven.

Informeer je vooraf

Je doet er dus goed aan om vóór je vertrek te informeren naar de lokale gewoonten op je vakantiebestemming. Weet ook dat er heel wat smartphone-apps bestaan die uitrekenen welke fooi gebruikelijk is. Een zoekopdracht als ‘tipping app’ in Google levert je heel wat resultaten op.

Nog een laatste ‘tip’: personeel achter de hotelbar beloon je beter aan het begin van je vakantie. In ruil voor een mooie fooi kan je dan wellicht rekenen op een snelle en vrijgevige bediening tijdens je hele verblijf.

Partner Content