Zes analisten geven tips: hoe kan uw spaargeld meer opbrengen?

© ThinkStock

De Belg blijft steeds meer geld op zijn spaarrekening zetten. Dat is opmerkelijk gezien de lage rentes en de hoge inflatie en dus verzekerd koopkrachtverlies. Wat zijn de alternatieven?

De Belg blijft steeds meer geld op zijn spaarrekening zetten, blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank. Dat is opmerkelijk gezien de lage rentes en de hoge inflatie en dus verzekerd koopkrachtverlies. Maar zijn er (goede) alternatieven en zo ja, welke?

Stel: u heeft ondanks de crisis 20.000 tot 100.000 euro bijeengespaard, wat doet u best met dat geld? Wij staken ons licht op bij zes analisten. Een vaak terugkerend antwoord: kwalitatieve bedrijfsobligaties.

Johan Van Overtveldt (hoofdredacteur Knack en Trends) ‘Duitse overheidsobligaties én bedrijfsobligaties’

‘In deze zeer woelige tijden op de geld- en kapitaalmarkten komt het er vooral op aan de koopkracht van het spaargeld intact te houden. Het nastreven van grotere rendementen impliceert zonder enige twijfel grotere risico’s, met als gevolg grote kans op substantiële verliezen. Dus heel voorzichtig aan. Ik zou kiezen voor de helft in Deutsche bund (overheidsobligaties, bv. op 1 of 2 jaar) en de andere helft in bedrijfsobligaties, maar dan wel van topbedrijven inzake rendabiliteit en solvabiliteit. Op die manier moet een rendement van 3 à 4 procent haalbaar zijn en dit met een heel beperkt risico.’

Peter De Keyzer (hoofdeconoom BNP Paribas Fortis) ‘Beleggen met risico of besteden’

‘Sparen betekent op dit moment met 100 procent zekerheid koopkracht verliezen. Een alternatief is beleggen met iets meer risico, bijvoorbeeld in aandelen of bedrijfsobligaties. Dan heb je tenminste een kans dat je koopkracht stijgt. Risicoloos beleggen staat min of meer gelijk aan sparen. Een andere mogelijkheid is uiteraard het geld gewoon spenderen, consumeren. Uw geld verliest geen waarde én u stimuleert de economie en helpt dus economische groei te creëren. Op die manier kan u de inflatie overstijgen’.

Ewald Pironet, adjunct-hoofdredacteur Knack ‘Koop een fiets’

‘Ik vrees dat er niet veel andere mogelijkheden zijn dan het geld op een spaarrekening zetten. Dat levert tegenwoordig inderdaad nauwelijks nog intrest op, al loont het nog steeds de moeite om de verschillende banken met elkaar te vergelijken: een internetspaarrekening van bijvoorbeeld Rabobank.be biedt toch duidelijk meer rente dan een spaarrekening bij een van de grootbanken. Maar zelfs dan zal je aan het einde van het jaar moeten vaststellen dat die rente niet opweegt tegen de inflatie, dus dat het bedrag dat je met je spaarboekje verdient, niet voldoende is om de stijgende levensduurte te compenseren. Met andere woorden: je wordt armer. Dat is, vrees ik, de uiteindelijke conclusie: we betalen nu met zijn allen de financiële annex economische crisis en daar is bijna niet aan te ontsnappen.

Want er zijn nauwelijks alternatieven voor het spaarboekje. Als je je spaargeld vastzet voor een langere periode, bijvoorbeeld op een termijnrekening, krijg je wel meer rente, maar moet je rekening houden met hogere roerende voorheffing en kan je er ook langere tijd niet aan. Wie durft beleggen in aandelen in deze donkere tijden met een onzekere toekomst aanbevelen?

En vastgoed is ook al geen alternatief. Niet alleen is 20.000 of 100.000 euro dan wat weinig geld, maar bovendien staan de vastgoedprijzen onder druk. En wat als je dan plots over je spaargeld wil beschikken? Tegen welke voorwaarden kan je dan dat vastgoed verkopen? Er zijn natuurlijk nog wel wat meer gesofisticeerde financiële producten op de markt, maar dan moet je al financieel onderlegd zijn om ze goed te kunnen inschatten, of ten rade gaan bij financiële adviseurs – maar wie vertrouwt hen nog?

Het enige alternatief voor een spaarboekje dat ik nog zie is: voorzichtig verstandig investeren. Bijvoorbeeld in isolatie van de woning, waarmee je dan geld kan verdienen omdat je minder verwarmingskosten zal hebben. Of in studies (van je kinderen), omdat een diploma nog steeds een van de beste investeringen is. Of koop een fiets en laat de auto wat vaker staan. Je bespaart er niet alleen geld mee, maar het is ook goed voor het milieu, voor je gezondheid en de kans is groot dat je werkgever je een extra premie geeft als je met de fiets naar het werk komt. Koop dan ook wel een fietshelm en fluo-vestje, want op veel plekken is het nog steeds niet veilig fietsen. Je merkt het, met geld omgaan is als het leven zelf: je loopt steeds een risico.’

Paul Huybrechts (voorzitter Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs) ‘Sparen bij grootbanken brengt minst op’

‘Voor 20.000 euro zou ik nooit iets anders aanraden dan een spaarboekje, op voorwaarde dat u kiest voor de banken met de hoogste rentes. Versta: dus niet de grootbanken.’

‘Heeft u meer kapitaal, bijvoorbeeld 100.000 euro, dan hangt mijn advies af van uw leeftijd. Een jonger persoon kan meer risico’s nemen dan een gepensioneerde, voor wie het geld snel beschikbaar moet zijn. Een eerste optie is die van de obligaties, al zijn die door de rente en de roerende voorheffing momenteel minder interessant. Ook is uw geld niet onmiddellijk beschikbaar. Een alternatief is kiezen voor aandelen waarvan het dividendrendement niet bedreigd is. Een derde mogelijkheid is beleggen in vastgoed, dat kan ook via obligaties (bv. van Atenor, Cofinnimo, Befimmo, Immobel, …). Dat is vrij crisisbestendig.’

Bart Van Craeynest (hoofdeconoom Petercam) ‘Bedrijven met focus op groeimarkten’

‘Ook wij zijn ervan overtuigd dat geld op een klassiek spaarboekje zetten sowieso verlies van koopkracht betekent. Wie een aanzienlijk bedrag over heeft, verdeelt zijn geld best. Onze strategie is beleggen in aandelen, maar dan niet gelinkt aan de Europese Unie of aan Europese banken, wel van bedrijven met een focus op die delen van de wereld waar momenteel de groei zit. De wereldeconomie in zijn geheel bekeken doet het immers lang niet zo slecht. Voorbeelden zijn Total en Schindler, bedrijven met hoofdzetel in Europa maar die hun winst in de opkomende economieën halen. Daarnaast, mocht het met Europa toch mis gaan, raden wij beleggen in goud en dollars aan. Ten slotte zijn er de bedrijfsobligaties ter vervanging van de klassieke obligaties, die ofwel te duur (Duitsland) ofwel te volatiel zijn. Bedrijfsobligaties zijn vaak stabieler dan overheidsobligaties.’

Danny Reweghs (directeur strategie MoneyTalk) ‘Onderschat flexibiliteit van spaarboekje niet’

‘Ik zou de flexibiliteit van het spaarboekje toch niet onderschatten. De turbulenties op de financiële markten kunnen flink wat opportuniteiten geven de komende maanden en jaren en met cash zit je dan goed geplaatst om die kansen te benutten.

‘Ik zie in elk geval aandelen, vastgoed en lange termijnobligaties niet als het grote alternatief voor het spaarboekje. Te veel kans op stevige verliezen de volgende jaren. Centrale doelstelling de eerstvolgende jaren is ongetwijfeld vermogensbehoud, eerder dan de focus te leggen op vermogensgroei. Het beste alternatief voor het spaarboekje zie ik dan eerder in kortlopende obligaties (looptijd liefst maximum 3 à 4 jaar). Dat mogen bedrijfsobligaties zijn, als u maar waakt over de debiteur. De uitgever van de obligatie moet van topkwaliteit zijn en blijven (zeer hoge rating)! Belangrijk is dat er ook een spreiding buiten de eurozone in zit. Op de eerste plaats richting Noorse kroon (NOK) en de Zwitserse frank (CHF). De wat meer ervaren belegger mag ook naar de Aziatische munten kijken. Obligaties in munten als de Amerikaanse dollar (USD), Japanse yen (JPY) en Britse pond (GBP) zie ik niet als goede alternatieven.’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content